Järjekindel isiksus: kas tegu võib olla obsessiiv-kompulsiivse isiksusehäirega?

Autor: Virtuaalkliinik.ee • 25. detsember 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Harilikult avaldub obsessiiv-kompulsiivne isiksusehäire noorukiea lõpus ja põhjustab märkimisväärseid kannatusi suhetes ja toimimises.
Autor: Shutterstock

Obsessiiv-kompulsiivne isiksusehäire eristub sellistest seisunditest nagu depressioon ja ärevus. See on sügavale juurdunud muster, mis läbistab tervet isiksust, mitte ei tekita üksnes konkreetseid sümptomeid.

Raamat "Elutervelt ülipüüdlik" õpetab teadvustama oma lugu, seadma paremini prioriteete ning juhtima eluterveid muudatusi olulistes eluvaldkondades.

Järjekindel isiksus on väga töökas, täiust taotlev, sihikindel, pro­duktiivne, energiline, eesmärgikindel, piinlikult täpne ja teovõimas.

Harilikult on niisuguse isiksuselaadiga inimesed enda vastu väga nõudlikud, mis puutub asjade elluviimisesse, moraali ja vastutusse. Nad kalduvad olema ambitsioonikad, aga mitte tingimata karjääriredelil tõusmise mõttes, mida ambitsioonikusega tavaliselt seos­tatakse. Järjekindlus võib viia nii kogude viisi luuletamise kui ka tippjuhiks pürgimiseni.

Kas tundsite ennast selles kirjelduses ära?

Kompulsiivsus on suure saavutusvajadusega inimese relv, mis tasakaalukal rakendamisel toob palju kasu ja toidab ambitsioone, ebaterve intensiivsuse korral aga pöördub tema enda vastu, põlistades jäika ja kontrollivat meelelaadi, mis omakorda hoiab teda pinges, toob kohustused ettepoole kõigest muust, lõhub inimsuhteid jne.

Järjekindlus kui isikuomadus võib niisiis sama skaala eri otstes mõjutada teie elu äärmuslikel viisidel.

Pakume teile lugeda katkend Gary Trosclairi raamatust "Elutervelt ülipüüdlik. Obsessiiv-kompulsiivsest isiksusehäirest järjekindluse parema ohjamiseni".

Järjekindla isiksuse äratundmine

Luciano Pavarotti, ooperilaulja
Arvatakse, et ma olen distsiplineeritud. See ei ole distsipliin. See on pühendumus. Neil on vaks vahet.

Vaadakem nüüd lähemalt järjekindlat isiksust, et näha, kas tunnete kirjeldatavas ära iseenda või mõne oma lähedase. Selleks tugineme psühholoogilistele teooriatele ja uurimustele, mis kirjeldavad küll enamasti üksnes spektri ebatervet otsa, ent aitavad siiski mõista teatavaid läbivaid sümptomeid, mis esinevad tihti koos ja hoiavad inimesi sundkäitumise kammitsais.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!