Kuidas leida endale sobivaim laen

Autor: Laenatargalt.ee • 17. oktoober 2023
Jaga lugu

Kui tead, kuidas laenata ja oled teadlik oma finantsvõimekusest, pole laenamises midagi kahjulikku.

Enamik laenuandjaid rõhutab, et on oluline järgida vastutustundliku laenamise reegleid. Mis need reeglid on ja kuidas laenata mõistlikult?

Laenamine tähendab vastutust

Iga laen on finantsiline kohustus. See pole sama mis palgapäev või tasuta raha – see kehtib nii tarbimislaenu, eluasemelaenu kui ka järelmaksu puhul.

Sõltumata sellest, kas laenad raha üheks kuuks või pooleks aastaks, tuleb see alati tagastada. Ja mitte ainult tagastada, vaid teha seda õigel ajal ja intressiga.

Lisaks tuleb mõelda laenu sõlmimise tasule, halduskuludele ja eluasemelaenu korral ka kinnisvara hindamise, notari, riigilõivu ja kindlustuse kuludele. Tundub nagu suur kulu? Enamik laene ongi sellised!

Kui tead, kuidas laenata ja oled teadlik oma finantsvõimekusest, pole laenamises midagi kahjulikku. Küsi endalt enne laenu võtmist:

• Kas mul on seda kaupa või teenust tõesti vaja, milleks laenu soovin?

• Kas minu sissetulek on piisav ja stabiilne laenu tasumiseks?

• Kas ostetava eseme eluiga on pikem või lühem kui laenu tagastamise aeg?

• Kas ma saaksin oodata ja koguda raha selle asemel, et laenu võtta?

https://depositphotos.com

Millal on mõistlik laenu võtta?

Nagu mainitud, ei ole laenamine alati halb. Maja ostmisel on suured kulud, kuid eluasemelaenuga saab need kulud ajas hajutada. Paljud pangad pakuvad mõistliku intressiga kodulaene.

Sama kehtib auto ostmise või liisimise kohta. Kui töötad kaugel või liikled tihti, ei pruugi ühistransport olla mugav. Auto on suur väljaminek, kuid laenuga võib see olla taskukohane.

Millal peaks laenust hoiduma?

Kui sulle meeldib sageli sõpradega väljas käia, kuid rahakott seda ei võimalda, hoidu laenust! Laen pole lihtsalt lisaraha. Kui vajad rahalist abi, otsi alternatiive laenule.

Kui sul on võimalik teha igakuiseid laenumakseid, on sul võimalik ka investeerida. Selle asemel, et laenu tagasi maksta, võid iga kuu investeerida väikese summa. Ajapikku koguneb suurem summa, mida saad hiljem kasutada muudeks lisakulutusteks.

Kuidas vältida võlgadesse sattumist?

Laenu võttes on oluline planeerida. See tähendab oma finantsvõimekuse analüüsimist:

• Vaata oma praeguseid kohustusi – vaata oma sissetulekuid ja kulusid.

• Mõtle tulevastele kohustustele – analüüsi võimalikke muutusi tulevikus, näiteks töökoha muutust või lapse sündi. Kui kauaks plaanid laenu võtta?

Enne lepingu allkirjastamist mõtle läbi:

• Kui palju saad sa igakuiselt laenu tagasi maksta?

• Kui pikk on sinu soovitud laenuperiood?

• Mis on laenu lisakulud, lepingutasu ja muud kulud?

Mitmed pangad ja laenuettevõtted pakuvad tasuta finantsnõustamist. Kasuta seda võimalust, eriti kui oled milleski ebakindel. Lõplik otsus on sinu teha.

Vali õige laenupakkuja

Kui oled kindel oma laenuotsuses, otsi parim pakkumine. Eestis on palju laenupakkujaid, kelle tingimused võivad erineda. Laenupakkumisi saad võrrelda erinevates portaalides, näiteks laenatargalt.ee.

Ära keskendu ainult intressidele, vaid vaata ka krediidi kulukuse määra. Võimalusel konsulteeri finantseksperdiga.

Pea meeles, et laenutaotlus ei kohusta veel millekski. Laenukohustusi tuleb täitma hakata alles pärast lepingu allkirjastamist.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenuse reklaamiga. Vajadusel tutvu teenuse tingimustega ning küsimuste korral konsulteeri asjatundjaga.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!