Siin ja praegu teater

Autor: Katarina Tomps, produtsent • 5. aprill 2024
Jaga lugu

Vaba Lava on iseloomustatud kui siin ja praegu teatrit. Tõesti, mitmed repertuaaris olevad lavastused on tõuke saanud ümbritsevast ajast või sündmustest. Teisalt on tegemist eelkõige dokumentaalteatriga, mis peegeldab nii meie minevikku kui kaasaega.

Autor: Aron Urb

Veteranide lood teatrilaval

Jakub Skrzywaneki lavastus“Sõda ja rahu. Sõda, mida me ei tahtnud, kuid milleks olime valmistunud” põhineb nii trupi ühisloomel kui lavastaja intervjuudel Eesti sõjaveteranidega.

Kindlasti on paljudel meeles Rakvere Teatris 2005. aastal esietendunud Merle Karusoo dokumentaallavastus „Misjonärid“. Küllap leiab neis kahes lavateoses sarnasusi, kuid päris ühesugusena neid võtta ei saa. Aeg on teine, ühiskond on muutunud ja sõjaveterane on meie ümber juurde tulnud. Afganistani sõda kestis 3649 päeva, sõda Ukrainas läheneb 800-le päevale. Kui palju veterane saabub sealt meie keskele?

Lavastus „Sõda ja rahu“ võimaldab publikul näha sõjategevust läbi inimliku, sh isegi humoorika, filtri. Olles protsessi juures selle algusest alates võin öelda, et lavastus aitab paremini mõista inimesi, kes on olnud ebainimlike situatsioonide keerises.

Lavastaja huviks oli tuua esile veteranid meie ühiskonnas pärast seda kui nad on naasnud missioonidelt. Paljud neist aitavad jätkuvalt kaasa Eesti Kaitseväe arengule, jagades oma kogemusi ja oskusi noortele. Seejuures tasub ikkagi küsida, milliste väljakutsetega seisavad silmitsi veteranid oma igapäevas?

Autor: Aron Urb

Kuidas olla valmis?

Lavastuse „Sõda ja rahu“ puhul tuleb vaadata pealkirjast kaugemale, näha lause teist poolt. Kas sõjategevuseks saab valmis olla? Kuidas valmistati vastasega kohtumiseks ette noormehi Afganistani sõjas ja kuidas tänases ajateenistuses? Lavastaja Skrzywanek huvitub inimestevahelistest suhetest sõja ajal ja pärast sõda. Ta ei otsi kangelasi või ohvreid, vaid päris ausaid lugusid, mis annaksid meile, publikule, arusaama, millised on inimeste mõtted ja tunded, kes on olnud sõjalises situatsioonis. Kohtumised Eesti veteranidega olid emotsionaalsed ja andsid alustekstile esimese suuna. Kõige valusamaks osutus lavastaja sõnul aga asjaolu, et paljud veteranid tõepoolest ei suuda enam ühiskonnas kohaneda.

Teater või „Aktuaalne kaamera“?

Julgen arvata, et teater ja „Aktuaalne kaamera“ täiendavad teineteist, olles hea näide, kuidas päevakajalistest teemadest saab rääkida kunstiliste väljendusvahendite kaudu. Vaba Lava lavastus soovib avardada arusaamu konfliktidest ühiskonnas ja nende mõjust inimestele. Loodame, et lavastus aitab kaasa dialoogi tekkele, kuidas märgata ja mõista vähemusi endi seas. Kohtumiseni teatris, sest laval leidub irooniat, huumorit, elulisi hetki!

Tulge vaatama ja kaasa mõtlema! Piletid saad siit.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!