Kontaktõppele astutakse vastu puhtama siseõhuga

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 30. aprill 2021
Jaga lugu
Süsihappegaasi mõõtjate abil saab lasteaedade õhu kvaliteedil silma peal hoida.
Autor: Rahel Lepp

Vinni vallavalitsus soetas koolidesse ja lasteaedadesse süsihappegaasi mõõtjad, et lastel ja õpetajatel püsiks kogu päeva jooksul pea „selge“ ja viirustesse nakatumine väheneks.

Süsihappegaasi mõõtjaid osteti kokku 70 tükki. „Mõõtjad on tänaseks valla kõikide koolide ja lasteaedade igasse klassi- ja rühmaruumi juba paigaldatud. Õhu kvaliteeti jälgides saame omalt poolt anda panuse, et viiruste levikut haridusasutustes pidurdada,“ kommenteeris vallavanem Rauno Võrno valla otsust soetada süsihappegaasi mõõturid just nüüd, kui lapsed jälle koolimajja õppima pääsevad.

Uuringud näitavad, et õpilaste õppeedukus on otseselt seotud sisekliima kvaliteediga. Süsihappegaasi sisaldus õhus sõltub paljudest teguritest, nagu näiteks ruumi temperatuurist, inimeste arvust, ventilatsiooniseadme efektiivsusest jne, ning on pidevas muutumises nii tunni kui vahetunni jooksul. CO2 sisalduse tõustes halveneb laste õpiedukus.

Soetatud mõõturitel päeva jooksul silma peal hoides on õpetajatel võimalus tagada lubatud süsihappegaasi sisaldus siseõhus lihtsate vahenditega, näiteks tuulutades klassiruumi kohe, kui näit tõusma hakkab. Aparaadid salvestavad kogutud info ja ühendatuna arvutiga saab süsihappegaasi sisalduse muutust päeva jooksul hiljem analüüsida. Saadud informatsiooni saab kasutada vajalike sammude tegemiseks, et lastel ja õpetajatel püsiks kogu päeva jooksul pea „selge“ ja viirustesse nakatumine väheneks.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!