Puukidele meeldib elada Kadrina vallas

Autor: Vanessa Kassmann • 5. mai 2021
Jaga lugu
Lääne-Virumaa ohtlikumad puugipiirkonnad on Kadrina, Rakvere, Tapa, Tamsalu ja Kunda linn.
Autor: Raul Mee

Tervise Arengu Instituudi teadlaste ja looduses käijate märkmetel on Lääne-Virumaa kõige ohtlikumad puugipiirkonnad Rakvere, Tapa, Tamsalu ja Kunda linn, aga ka Väike-Maarja vallas Äntu, Vorsti ja Vao küla ümbrus.

Samuti võib Vinni vallas asuva Paasvere ja Kaukvere küla aladel, Kadrina vallas asuva Võduvere küla aladel ning Haljala vallas asuva Mustoja küla ja Võsu aleviku aladel kohata muru sees meile pea silmaga märkamatut puuki.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) määratluse kohaselt asub Eesti piirkonnas, kus tuleks puukentsefaliidi vastu vaktsineerida kogu elanikkond. Puukentsefaliidi tüsistused on seotud elukvaliteedi langusega ja pikaajaliste kuludega nii seda põdevale patsiendile kui ka ühiskonnale.

Ent neile, kes siiski mingil põhjusel puukentsefaliidi vastu vaktsineerima ei jõua, kuid looduses armastavad ikka käia, on veebilehel puugiinfo.ee olemas puugiohtlike piirkondade kaart, kuhu kõik inimesed saavad nii enda kui teiste ohutuseks puuke kaardile juurde märkida.

Üheks puugiohtlikuks piirkonnaks, nagu eelpool mainitud, on inimesed märkinud Vinni valla ala. Sealse tervisekeskuse andmetel, pole aga märgatud, et tegu võiks olla puugiohtliku piirkonnaga, sest nende igapäevatöös nad massiliselt inimestelt puuke ära ei tõmba.

Ka puukentsefaliiti haigestumise kahtlusega käib inimesi seal pigem vähe. Ent väikse piirkonna kohta jõuab üsna palju inimesi vaktsineerima, sest hirm haiguse ees paneb sellesse tõsiselt suhtuma. Isegi kui vaktsiin veres, toonitavad arstid, et loodusesse minnes tuleb valida puukide eemale hoidmiseks vastav riietus ja pidevalt oma keha kontrollida ning kõhkluste puhul pöörduda oma tervishoiutöötaja poole.

Alates 19. aprillist saab üle Eesti apteekides vaktsineerida end puukentsefaliidi vastu. Sellel aastal on puukentsefaliidi vastu vaktsineerimisse kaasatud 25 apteeki 11 Eesti linnas, sealhulgas ka Rakveres.

Puukentsefaliit on puukidega leviv viiruslik nakkushaigus. Entsefaliidiviirus satub puugihammustusel verre ja paljuneb lümfisõlmedes. Paari päeva möödudes ilmnevad ohu märgid – punetav täpp või laik hammustuse piirkonnas, aga nädala jooksul ka gripisarnased haigusnähud. Haigus väljendub kahe lainena. Esimeses faasis on sümptomid sarnased gripiga: lihase- ja peavalu, nõrkus ning palavik.

Seejärel võib viirus halvimal juhul tungida edasi kesknärvisüsteemi ning haigestunut tabab teine kõrge palavikulaine (pärast kahe- kuni kümnepäevast palavikuvaba perioodi). Olenevalt diagnoosi raskusest võivad esineda ka oksendamine, tugev peavalu, kuklakangestus, uimasus või tunde- ja koordinatsioonihäired ning värinad. 25 protsendil puukentsefaliiti nakatunutest esineb ainult esimene faas. 75 protsendil juhtudest kulgeb haigus kahefaasiliselt. Kõigist nakatumistest haaravad kesknärvisüsteemi 25 protsenti juhtudest.

Kõige tõhusam viis puukentsefaliiti ennetada on vaktsineerimine. Sellel aastal saab puugihooaja algusega, alates 19. aprillist kuni 21. juunini vaktsineerida end üle Eesti 25 apteegis. Ka Rakvere linn on toonud Lääne-Virumaa inimestele vaktsineerimise võimaluse lähemale. Lääne-Virumaa elanikud saavad broneerida sobiva aja, konsulteerides Rakvere Põhjakeskuse apteegiga. Vaktsiinid on eraldi lastele ja täiskasvanutele ning vaktsiini hinnaks tuleb kohapeal tasuda lastel 36 ja täiskasvanutel 39 eurot. Esmane vaktsineerimisskeem koosneb kolmest annusest ning ühe süsti planeeritav ajaline kestus on kuni 15 minutit.

Nii nagu igal ravimil, võivad ka vaktsiinidel esineda kõrvaltoimed, millest kõige levinumad on süstekoha reaktsioonid, pea-, lihase- ja liigesevalu, iiveldus, palavik ja väsimus.

Puukidega levivad lisaks entsefaliidile ka teised haigused, nagu puukborrelioos ja erlihhioos. Puukborrelioosi põhjustab bakter, keda leidub puugi seedekanalis. Entsefaliidiga võrreldes on see haigus veidi ebaselgemate tunnuste ja leebema kuluga ning vajab edasikandumiseks pikemat aega. Erlihhioosi puhul arvati varem, et see on ohtlik ainult koduloomadele, aga viimastel aastatel on kindlaks tehtud, et Ehrlichia spp. nakkus võib põhjustada haigust ka inimestel. Erlihhioosil puudub vaktsiin ning mõlemaid haigusi ravitakse antibiootikumidega.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!