Rakvere põhikoolivõrgu uuendamine: kolm põhikooli nelja majja

Autor: Anu Viita-Neuhaus • 14. mai 2021
Jaga lugu
Rakvere abilinnapea Laila Talunik, et nüüd on koolirahval jaksu tegeleda linna kolme põhikooli sisuga.
Autor: Vladislav Musakko

1. septembril 2022 kõlab Rakvere riigigümnaasiumis esimene koolikell. See on avalöök. Selleks ajaks peavad olema muutunud praegused linna gümnaasiumid põhikoolideks. Üks on kindel – ühtegi kooli kinni ei panda ja kolm linna põhikooli alustavad neljas koolimajas.

See on nagu praegu: Rakvere põhikoolis ja Rakvere reaalgümnaasiumis oleks kool 1.–9. klassi õpilastele. Alles jäävad ka Rakvere gümnaasiumi kaks hoonet. Praegu õpivad Tallinna tänava majas 1.–5. klass ja Vabaduse tänaval 6.–9. klassi noored. Kas nii ka jääb - on kooli otsustada.

Selline plaan on kirjas Rakvere linna arengukavas. Kolmapäeval jõuavad selle muudatused volikogu lauale.

Riigigümnaasiumi loomine korraldab ümber hariduselu, kuid põhikoolivõrku uuendades toimitakse vanaviisi.

“Meile tundub see mõistlik,” ütles Rakvere abilinnapea Laila Talunik.

Põhjuseid on mitu. Plaane tehes arvestati sellega, et Rakvere linna koolides käib maksimaalselt 1500 last. Kas seda on palju või vähe, näitab aeg. “Keegi ei oska öelda, mis toimub õpilasrände puhul,” sõnas Talunik.

Õpilaste arv võib kasvada

Tulevaste koolijütside suhtes oli Talunik siiski optimistlik, lähima 5–7 aasta jooksul õpilaste arv katastroofiliselt ei vähene. See võib hoopis kasvada – kui pere üks lastest käib koolis linnas, võivad vanemad nooremadki võsukesed siinsetesse koolidesse panna.

“Surve tekib kolmandas kooliastmes, lapsi tuleb juurde 7.–9. klassi. Kui põhikoolivõrku korrastades arvestame koolimaju välja rutuga, võime olla tulevikus olukorras, kus peame otsima ruume väljastpoolt linna,” sõnas Talunik.

Rakvere linnavalitsuse haridusspetsialist Vilja Messer ütles, et arvestada tuleb ka hariduslike erivajadustega (HEV) lastega. Nemad vajavad õpikeskkonnas rohkem ruumi. Ta tõi näite, et tihtipeale toimub matemaatika kogu lennu peale kuues või lausa seitsmes rühmas. “Uuenenud õpikäsitluse puhul lähtutakse lapsele jõukohasest,” iseloomustas Messer.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami oli visiooniga päri. “Ma ei tea, kas volikogu on selles üksmeelne,” nentis ta.

Murepilved kaovad

Rakvere volikogu otsustas juba 2017. aastal, et gümnaasiumid kujundatakse ümber põhikoolideks. Nelja aasta jooksul on Rakvere põhikooli saatuse pärast palju muretsetud.

Rakvere põhikooli direktor Lea Pilme tunnistas, et uudis on vabastav. “Nüüd tuleb tööd teha ja mõelda, kuidas edasi tegutseda. Meil peaks olema võimalust vaadata haridusvõrku linnaüleselt,” sõnas Pilme.

Juhkami sõnutsi võidakse arutada hoopis võimalust, et kool läheb välja praegusest Rakvere gümnaasiumi põhikooli majast Tallinna tänaval. “Otsust see ei tähenda,” märkis volikogu esimees.

Arengukava loodetakse kinnitada augustis. Selle järgi jäävad kolm põhikooli nelja hoonesse vähemalt 2027. aastani.

Laila Talunik lootis, et nüüd on koolirahval jaksu tegeleda linna kolme põhikooli sisuga.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!