Käsmu rahvale näidati polaarlaeva Admiral Bellingshausen

Autor: Kristjan Ojang • 23. mai 2021
Jaga lugu
Admiral Bellingshausenit sai täna Käsmus külastada.
Autor: Kristjan Ojang

Tuleval nädalal Arktika poole teele asuv purjelaev Admiral Bellingshausen võttis täna Käsmus vastu külalisi. Nii sai näha, milline on laev, mis siirdub uuel nädalal pea nelja kuu pikkusele ekspeditsioonile.

Käsmu rand oli täna pärastlõunal elavat saginat täis. Umbes kella kahe paiku laskis siin ankru vette laev, millega minnakse tuleval nädalal pikale Arktika reisile.

Õigupoolest on osadele laevameeskonnast reis juba alanud, sest eile väljus Admiral Bellingshausen Tallinnast, et tänase peatuse järel Käsmus sõita edasi Sillamäele, kust asutakse ülehomme ekspeditsioonile.

"Eile kell üheksa sõitsime Tallinnast välja. Pool tundi saime sõita korralikus nähtavuses, aga siis tuli tihe udu ning nähtavus muutus praktiliselt olematus. Selline 50 meetrit. Seetõttu pidime hoo maha võtma ja väga ettevaatlikult edasi liikuma," sõnas laeva kapten Priit Kuusk. Tema ei ole "AK" diktor, vaid Saaremaa meremees.

Kuuse sõnul sõidab laev ühe päevaga keskmiselt 150 meremiili (1 meremiil on 1852 meetrit, toim.), seega tempo laeva peal on sootuks teistsugune, kui see, millega on harjunud näiteks autodega reisivad inimesed.

Kapten Priit Kuusk on pikaks ekspeditsiooniks valmis.
Autor: Kristjan Ojang

"Sellist asja meil pole, et millal päev algab ja millal päev lõppeb, vaid päev kulgeb merel n-ö ühtlase joana. Meil on jaotatud päev neljatunnisteks vahikordadeks, kaks korda ööpäevas on uneaeg ja kaks korda päevas on neljatunnine tööaeg. Vahepal on siis aega lugeda ja juttu vesta," selgitab kapten Kuusk.

Admiral Bellingshausen on 24 meetrit pikk ja kaalub 100 tonni. Laeval on 400-hobujõuline diiselmootor ning purjepinda on kokku pea 800 ruutmeetrit.

"Ega kõik purjed korraga üleval ei ole. Kõige suurem puri on gennaker, see on 400 ruutmeetrit, siis on reeglina kolm purje veel kasutusel, millega igapäevaselt sõita: fenua, groot ja besaanpuri. Purjejõudu on palju ja purjedega sõidab see laev soodsas tuules isegi kiiremini kui mootoriga."

Pikem usutlus laeva meeskonnaga tuleb teisipäeval. Allolevast galeriist saab näha, milline näeb Admirl Bellingshausen välja seest.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!