• 30.08.21, 13:38

Geoloogid uurivad maapõue

Eesti Geoloogiateenistus viib kuni aasta lõpuni Kesk-Eesti piirkonnas läbi geoloogilist kaardistamist ning Järvamaa ehitusmaavarade varustuskindluse hindamisega seotud uuringuid. Tööde käigus uuritakse pinnase geoloogilist ehitust ning rajatakse kuni 16 erineva sügavusega puurauku.
Puuraugu rajamine.
  • Puuraugu rajamine. Foto: Eesti Geoloogiateenistus
Geoloogiline kaardistamine annab teavet maapõue kohta ning selle põhjal tehakse otsuseid põhjavee ja maavarade kasutamise, ehitustegevuse, maakasutuse ja keskkonnatingimuste osas. 2021. aastal toimuvad kaardistamisega seotud välitööd Kesk-Eestis Kaiu, Vändra, Türi, Põltsamaa, Jõgeva, Rakke, Torma ja Kallaste kaardilehtedel ning ehitusmaavarade varustuskindlusega seotud tööd Järvamaal.
Pinnakatte geoloogilise ehituse ning kraavide ja paljandite uurimiseks tehakse labidate ja pinnasepuuride abil kaevandeid. Hüdrogeoloogiliste uuringute käigus täpsustatakse kaevude ja allikate asukohti, mõõdetakse veetaset ning võetakse veeproove.
Lisaks on Kesk-Eesti alale plaanitud rajada kuni 16 puurauku, mille sügavused jäävad vahemikku 20 m kuni 450 m. Puurimistööde käigus kogutud materjal annab teavet maapõues leiduvate kivimite iseloomu ja omaduste kohta ning on aluseks erinevate kaartide loomisel ja geoloogiliste küsimuste lahendamisel.
Lääne-Virumaale on kavandatud rajada üks puurauk, mis tehakse Väike-Maarja valla Imukvere külas. Selle puuraugu sügavuseks on 20 meetrit.
Kavandatud puuraukude asukohad on valitud selliselt, et tööde mõju nii keskkonnale kui ka elanikkonnale oleks minimaalne. Puurimistööd toimuvad 6. septembrist 27.detsembrini, kaasaegsete meetoditega kõiki nende piirkondade maapõue eripärasid arvestades ning keskkonnale sellega kahju ei tekitata.
Pärast uuringut suurem osa puuraukudest suletakse ja alad korrastatakse. Üks puurauk jääb nõuetekohasel viisil avatuks hüdrogeoloogiliste uuringute tarbeks.
Puurimistöid teeb OÜ Inseneribüroo STEIGER. Puursüdamikud toimetatakse pärast puurimist Arbavere uuringukeskusesse, kus neid analüüsivad Eesti Geoloogiateenistuse geoloogid.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele