• 17.09.21, 12:08

Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus

Neljapäeval toimus Tapa sõjaväelinnakus pidulik vastutuse üle andmise tseremoonia, mille käigus võttis kuninglik tankirügement Eestis teeniva NATO lahingugrupi juhtüksuse kohustused üle Mercia rügemendi 1. pataljonilt.
Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus.
  • Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus. Foto: Oliver Turp
Sarnaselt varasemale jätkab liitlaste lahingugrupp teenistust 1. jalaväebrigaadi koosseisus.
Tapal teenistust lõpetava lahingugrupi ülem kolonelleitnant Dean Canham rääkis, et Mercia rügemendile oli see esimene kord juhtida Eestis teenivat lahingugruppi.
"Ma saan täie kindlusega öelda, et see oli üksusele ja sõduritele väga väärtuslik kogemus," ütles Canham.
Ta lisas: "Me integreerusime kiirelt 1. jalaväebrigaadi käsuahelasse, säilitades seejuures oma tavapärase, täieliku ja pideva lahinguvalmiduse. Selle perioodi jooksul õppisime me oma Eesti kolleegidelt palju, pakkudes samas ka omalt poolt uusi kogemusi näiteks tankide ja jalaväe kombineerimise näol. Soovime kuninglikule tankirügemendile sama edukat rotatsiooni."
Kuus kuud väldanud rotatsiooni käigus osales ligi 800 liikmeline Mercia rügemendi 1. pataljon mitmetel õppustel, sealhulgas õppustel Kevadtorm 2021 ja Furious Wolf.
Ühendkuningriigi üksustele on see lahingugrupis üheksas rotatsioon alates 2017. aastast, kui esimesed üksused jõudsid NATO eelpaigutatud vägede raamistikus Balti riikidesse ja Poolasse. Hetkel mehitavad Tapal teenivat lahingugruppi Ühendkuningriik ja Prantsusmaa.
Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus.
9 fotot
  • Tapal vahetus NATO lahingugrupi juhtüksus. Foto: Oliver Turp
"Eestis teenimine on kuningliku tankirügemendi jaoks suur au ja üksus ootab põnevusega eelseisvat perioodi," ütles kuningliku tankirügemendi poolt mehitatava lahingugrupi ülem kolonelleitnant Simon Worth.
Ta lisas: "Me oleme pühendunud Ühendkuningriigi poolt Eesti inimestele ja oma NATO liitlastele antud lubaduse täitmisele ning teeme kõik, et meile pandud vastutust võimalikult hästi kanda. Eriliselt ootame koostöö alustamist kolleegidega Prantsusmaalt ja ka 1. jalaväebrigaadi koosseisus tegutsemist, kuna see võimaldab õppida teineteiselt ja parandada koostegevusvõimet."
Kolonelleitnant Worth märkis, et üksus on edukalt läbinud Eestis teenimiseks vajaliku nõudliku väljaõppe, mille hulka kuulus muuhulgas ka kuue nädala pikkune teenistus Saksamaal. "Isiklikust perspektiivist ootan tugevalt Eesti keskkonnas elamist ja selle põneva ning ilusa riigi kohta õppimist," ütles kolonelleitnant Simon Worth.
Kuninglik tankirügement on maailma vanim tankirügement, mille juured ulatuvad 1916. aastasse, kui esimesed tankid osalesid I. maailmasõjas peetud lahingutes. 1917. aastal moodustati tankikorpuse pataljonid ja 1923. aastal andis kuningas George V üksusele ametlikult nimeks kuninglik tankikorpus. 1939. aastal nimetati korpus ümber kuninglikuks tankirügemendiks ja see sai osaks äsja loodud kuninglikust soomuskorpusest.
Teise maailmasõja ajal osales kuninglik tankirügement mitmetes olulistes lahingutes, sealhulgas El Alameini lahingus, Itaalia kampaanias ja D-päeva dessandil. Viimasetel kümnenditel on rügement osalenud mitmetel operatsioonidel, sealhulgas Kosovos, Iraagis ja Afganistanis. Üks kuningliku tankirügemendi eskadron (kompanii ekvivalent) teenis sel aastal Eestis koos rotatsiooni lõpetava Mercia rügemendiga.
Kuninglik tankirügement on ainus Ühendkuningriigi maaväe üksus, mille isikkoosseis kannab musta värvi vormi. Vormi värvivalik pärineb esimeste tankide kasutusele võtmise ajast, kui musta värvi vormide kasutamine oli vajalik tanki opereerimisel tekkivate õliplekkide varjamiseks. Üksuse must barett pärineb sajandi algusest ja võeti kasutusse, kuna nokaga peatkatet ei saanud tankis kasutada.
NATO lahingugrupp järgib oma teenistuses Eesti ja Ühendkuningriigi poolt COVID-19 leviku piiramiseks seatud reegleid ja antavaid soovitusi.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele