• 20.09.21, 14:40

Algas Sõmeru keskuse arhitektuurivõistlus

Rakvere vallavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas välja Sõmeru keskuse arhitektuurivõistluse eesmärgiga muuta alevikusüda kaasaegseks ja inimsõbralikuks avalikuks ruumiks. Võistlus korraldatakse EV 100 „Hea avalik ruum" jätkuprogrammi raames, mida rahastavad rahandusministeerium, kultuuriministeerium ja kohalikud omavalitsused.
Sõmeru keskväljak.
  • Sõmeru keskväljak. Foto: Rakvere vallavalitsus
„Sõmeru arhitektuurivõistluse eesmärk on leida aleviku uuele keskväljakule esinduslik ja kaasaegne arhitektuurne lahendus ning põimida see olemasoleva peatänavaga kokku aastaringselt kasutatavaks atraktiivseks ja esinduslikuks avalikuks ruumiks," ütles Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev.
Uue Sõmeru keskväljaku alaks on planeeritud avar muruplats. Väljaku põhjaküljel on avalikkusele avatud ajalooline aidahoone, milles toimetab Sõmeru Noorte Loodus- ja Tehnikamaja, kuid väljaku ida- ja lõuna küljel asuvad korterelamud.
Lahenduses tuleks luua korterelamute välialadele omaette ruum, mis oleks uuest keskväljakust eraldatud ning piisava suurusega, et tagada elanike privaatsus.
Väljaku põhjaküljel asuv aidahoone tuleb siduda keskväljakuga selliselt, et see jääks uut väljakut põhjaküljest piirama. Aidahoone eesolev sõidutee tuleb võistlustöös siduda keskväljaku osaks ning muuta rahustatud liiklusega alaks.
Lisaks ootavad ümberkujundamist Sõmeru Põllu plats ning Puiestee ehk peatänav. Põllu platsi keskel asuval haljasalal asus varem Sõmeru traktor, millele tuleb nüüd leida uus väärikas eksponeerimise lahendus. Platsil tuleb vähendada asfaldi osakaalu ning suurendada haljasalade oma.
Sõmeru peatänav ehk Puiestee on pooles pikkuses neljarealine ning sellisena tänase asula jaoks liiga lai. Peatänav tuleb kavandada poole kitsamaks ning pakkuda ka lahendus Puiestee lääneküljele, kus uue peaväljaku ja Põllu platsi vaheline lõik vajab uut kaasaegset ja kvaliteetset avalikku ruumi koos haljastuse, välisvalgustuse ja väikevormidega.
„Võistlustöödelt ootame ettepanekuid, milles oleks näha olemasoleva Puiesteega võrreldes puiesteelikum lahendus," lisas Peep Vassiljev.
„Hea avalik ruum" programm oli kingitus Eestile 100. aastapäeva puhul, kui korraldati 15 linnakeskuse ja -väljaku arhitektuurivõistlus.
Kuna huvi ja soov oma linnakeskused korda teha oli aga palju rohkematel omavalitsustel, kui esimesse etappi mahtusid, algas 2019. aastal „Hea avalik ruum" jätkuprogramm, mida seni on igal aastal kohalike omavalitsuste suure huvi tõttu pikendatud.
Seni on Eesti Vabariik 100 ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös sündinud arhitektuuriprogrammiga "Hea avalik ruum" läbi viidud arhitektuurivõistlused 23 linnas, millest 10 linna rekonstrueeritud südamed on juba valminud (Tõrva, Põlva, Valga, Võru, Rapla, Rakvere, Elva, Kuressaare, Kärdla ja Viljandi). Tänavu korraldatakse arhitektuurivõistlused Kadrinas, Kiviõlis, Kosel, Loksal, Türil, Arukülas ja Sõmerul.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele