• 05.10.21, 11:59

Lihulõpe mees ehitas oma kätega auto

Rakvere lähistel Lihulõpes elav Aarne Kõue on kuldsete kätega mees. Oma kodu ümbrusest leitud vanarauast on ta varasemalt ehitanud pöördkiige ja aurutraktori kujuga grilli. Nüüd valmis aga sõitev auto, mille eeskujuks oli maailma esimeseks autoks peetav Benz Patent-Motorwagen.
Aarne Kõue kaevast maaseest välja vanarauda, kunik oli koos sobiv hulk materjali vanaaegse auto ehitamiseks. Tulemus sai igati soliidne.
  • Aarne Kõue kaevast maaseest välja vanarauda, kunik oli koos sobiv hulk materjali vanaaegse auto ehitamiseks. Tulemus sai igati soliidne. Foto: Kristjan Ojang
„Siin mu töökoda ongi,“ viipab Aarne Kõue käega unikividest majaesisele sissesõiduteele. „Suvi oli kuiv ja palav ning mis sa siis ikka muud teed, kui treid ja käiad ning ehitad auto kokku.“
Igapäevaselt kontoritarvete kauplust Kristallkotkas juhatav Aarne Kõue on mees, kelle käes saavad ka vanad ja roostes asjad uue elu. Talle kohe meeldib leiutada. „Kui aju ei anna mulle leiutamistegevust, siis ma jään haigeks. Kas hingelt või lausa füüsiliselt. Mulle meeldib raamist välja mõelda,“ selgitas ta.
Mees on õnnega koos ses mõttes, et tema elukoha ümbrus annab ka kõvasti n-ö leiutamise toormaterjali. Nimelt asub perekond Kõue maja piirkonnas, mille läheduses tegutses kunagi kolhoosi sepikoda. Ja paistab nii, et kõik mis sepikojas untsu läks või katki oli, see loobiti lihtsalt laiali ning õue korrashoidmiseks lükati vanarauale buldooseriga muld peale.
„Me oleme siin varsti 30 aastat kaevanud, aga ikka leiame vanarauda. Alguses vedasime seda päris palju ära, kuid paremad asjad oskasin juba siis kõrvale tõsta,“ rääkis Kõue.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele