• 15.12.21, 13:17

Kuulus pastor kaitses talupoegi

1694. aastal ilmus Saksamaal Rudolstadtis tõetruu enam kui 600-leheküljeline ajastukroonika “Liefländische Historia”, mille autoriks oli keegi Järva-Jaani kirikuõpetaja Christian Kelch, kes oli sündinud 15. detsembril 1657. aastal Pommeris Greifhagenis ja õppinud mitmes Saksamaa ülikoolis ajalugu ja teoloogiat.
Christian Kelchi kroonika tiitelleht.
  • Christian Kelchi kroonika tiitelleht. Foto: Arhiiv
Eestisse saabus Christian Kelch 1680. aastal ja tegutses algul mitmel pool koduõpetajana, kuni sai 1682. aastal Järva-Jaani pastori koha. Noor kirikuõpetaja asutas peagi ühe Eesti esimestest rahvakoolidest, kus ka ise koolmeistriametit pidas, sest oli selleks ajaks juba piisavalt korraliku eesti keele omandanud. Järva-Jaanis koostas ta ka oma kroonika, mille põhiosa ulatub 1690. aastani.
Kelch pidas pastoriametit Järva-Jaanis peaaegu 15 aastat. Suure näljahäda ajal 1695–1697 aitas ta oma sissetulekuga hulka vaeseid ja nälga kannatavaid inimesi, niikaua kui ta jaksas. Kui väike kihelkond oli peaaegu välja surnud, siis oli ta sunnitud oma armetut olukorda kirjeldama Karl XI-le ja paluma end üle viia Viru-Jaagupisse.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele