Eesti kirjakeel sündis Tapal

Autor: Andres Pulver • 30. mai 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Et kõik saaksid ühtemoodi kirjutada ja samal moel kirjutatust aru, on meil vaja kirjakeelt. Ühtlustatud eesti kirjakeel sündis aastatel 1908-1911 peetud nelja kirjakeele konverentsi käigus. Esimene ja kõige olulisem neist toimus 30. mail 1908 Tapal.

Mälestustahvel Tapa muusikakooli seinal.
Autor: Heiki Koov/monument.ee

Nii, nagu Eesti jaotus tollal veel Eestimaaks ja Liivimaaks, oli lõhenenud ka meie keelemeeste seltskond. Tartu koolkond ajas oma rida ja Tallinna koolkond oma. Ning enda asjades oldi nii kinni, et kui lõpuks kokkuleppele jõuti ühise laua taha istuda, siis valiti selleks neutraalne territoorium.

Nii saadigi kokku poolel teel ehk Tapal. Konverents (mida tollal küll nii ei nimetatud) toimus endise Sõbra poe Pika tänava poolses hoonetiivas, milles oli tol ajal seltskondliku ühenduse Harmonie saal.

Ajaleht Õigus kirjutas järgmisel päeval pika artikli „Seltside-waheline kirjakeele korralduse koosolek Tapal“, mille siinkohal muutmata kujul avaldame.

“Eila, 30. mail, peeti Tapal “Harmonie” seltsi ruumides kella 9-6 päewal Eestimaa Rahwahariduse-seltsi ja Eesti Kirjanduseseltsi saadikute wahel õigestkirjutusesse ja õigekeelsusesse puutuwaid läbirääkimisi, nimelt sel otstarbel, et meie kirjakeeles sellekohaseid lahkuminekuid wähendada. Täh. koosolek oli esimene seesuguste seas, millede sarnasid edaspidi weel mitmed ära pidada mõeldakse.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!