Porkuni paemuuseum sai sünnipäevaks uue juhi

Autor: Andres Pulver • 4. juuni 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Täna möödub 30 aastat Porkuni paemuuseumi avamisest ning sünnipäeva tähistati Porkunis paepäevaga.

Porkuni paemuuseum.
Autor: Erakogu

Tapa valla kultuurikeskuse direktor Heili Pihlak arvas, et valla kultuuriasutuste ja muuseumide koondamine ühise mütsi alla on olnud väga rikastav abielu. „Oleme muuseumide näol vägeva kaasavara saanud, aga tegelikult ei oska me veel sellega väga midagi peale hakata,“ lausus ta.

Paemuuseumi suur sõber Ain Aasa nentis, et Porkuni ja paekivi on olnud lahutamatult seotud juba miljoneid aastaid. Aasa meenutas, et Porkuni linnuse väravatorni korda tegemise eestvedajaks oli kunagine Porkuni kooli direktor Kaljo Pilt, kes leidis õiged inimesed ja raha, et torn õpilaste vaba aja veetmise ruumideks rekonstrueerida.

„Siis aga kool muutus ja uued õpilased ei saanud treepidest ronida ning lõpuks tehti siia ühe noore geoloogiharidusega mehe eestvedamisel hoopis paemuuseum,“ kõneles Aasa.

See noor mees oli tollal 27-aastane Marko Pomerants, kes „süüdistas“ paemuuseumi rajamises Porkunisse tollast Viru kolhoosi esimeest Toomas Varekut.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!