Väikeplaneet sai nime Paatna külapoisi järgi

Autor: Andres Pulver • 7. veebruar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Arved-Ervin Sapar 2008. aastal.
Autor: Lauri Kulpsoo

Kümme aastat on ümber Päikese tiirutanud väikeplaneet number 28107, mille avastas tšehhi astronoom Lenka Kotkova, kandnud nime Sapar, seda Rakvere külje alt Paatna külast pärit astrofüüsiku Arved-Ervin Sapari auks. Täna saanuks Arved Sapar 90-aastaseks.

Arved-Ervin Sapar sündis 7. veebruaril 1933 Paatnal taluperes teise lapsena kolmest. Tema vanematel oli tsaariaegse külakooli haridus.

Nagu Arved Sapar on meenutanud, kujundasid vanemad tema vaimset arengut ja väärtushinnangute kujunemist vaid üldhinnangute kaudu. Tähtsaks pidas ta vanema venna Helmuti (1930-1948) eeskuju.

Helmut suri varakult, sest haigestus raskekujulisse kopsupõletikku ja kesiste aineliste oludega perel polnud võimalust penitsilliini osta.

Arved omandas venna kõrvalt lugemise, kirjutamise ja aritmeetika saladused. “Mäletan, et lugesin juba enne sõda toonasest kohalikust ajalehest nii ladina kui ka gooti tähtedega tekste.”

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!