Politsei hoiatab: kelmid teevad massiliselt robotkõnesid

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 21. november 2023
Jaga lugu
Mees sai mobiiltelefonile teate sisestada PIN2 ja kui ta seda mõtlematult tegi, siis kaotas lõpuks suure summa raha.
Autor: Mihkel Maripuu/Postimees/Scanpix

Politsei on teisipäeval saanud massiliselt teateid, et Eesti elanikele tehakse ingliskeelseid robotkõnesid. Eesti politsei neid kõnesid ei tee.

Kelmide skeem on sarnane varasematele petukõnedele, kus kelmid teesklevad politseid. Hetkel levivates ingliskeelsetes robotkõnedes väidetakse vastuvõtjale, et tema ID-kaardi andmed on varastatud ja inimene on rahvusvaheliselt kuulutatud tagaotsitavaks. Kõne ajal palutakse valida telefoni klaviatuurilt number üks, et rääkida edasi väidetava politseinikuga.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin kinnitab, et Eesti politsei neid kõnesid ei tee. „Kelmid on muutunud väga aktiivseks, täna on neid robotkõnesid saanud üle saja Eesti inimese. Kelmide eesmärk on kätte saada inimeste raha või andmeid. Kui teile helistatakse võõralt numbrilt ning väidetakse, et teie andmed on varastatud, siis katkestage see kõne kohe,“ ütles Milenin pressiteate vahendusel. Ta tänas kõiki inimesi, kes tundsid petukõne kohe ära ning andsid sellest politseile teada.

Politsei andmetel hetkel kannatanuid ei ole. „Tuletame meelde, et mitte kellelegi ei tohi jagada enda Smart-ID, ID-kaardi või Mobiil-ID PIN1 ja PIN2 koode ega teiste inimeste palvel neid kuhugi sisestada,“ rõhutas politseinik.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!