Kuidas teha vahet, kas tegu on ärevuse või tõsise häirega südame töös?

Autor: Tuuli Seinberg • 29. oktoober 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloog dr Kaido Hanni selgitas intervjuus Virtuaalkliinik.ee taskuhäälingusaates „Rütmis süda ja elu“ südamerütmihäiretega seonduvat ja rääkis sellest, miks peaks iga inimene oma pulssi teadma.

Doktor Kaido Hanni
Autor: Eiko Kink

Doktor Kaido Hannit küsitles Virtuaalkliinik.ee juht Tuuli Seinberg.

Milline on üldse normaalne südamerütm?

Normaalne südamerütm on siinusrütm, mis võib vastavalt meie emotsionaalsele seisundile tõesti varieeruda. Normiks loetakse kuuskümmend kuni sada lööki minutis. Oluline on see, et inimene teaks enda normaalset pulssi, et ta oleks seda kas randmelt sõrmedega või mingi nutiseadmega mõõtnud.

Siinusrütm on regulaarne. Kui inimene katsub oma pulssi, siis võib see olla:

•regulaarne

•regulaarselt ebaregulaarne (näiteks tuks, tuks, tuks, tuks-tuks, tuks, tuks, tuks, tuks-tuks)

•ebaregulaarselt ebaregulaarne ehk tantsiv rütm

Kodade virvendusarütmia puhul on pulss ebaregulaarne, pulsilaine on kord rohkem täitunud, kord vähem, ning pulsisagedus on valdavalt üle saja korra minutis.

Kuidas pulssi mõõta?

Pulssi tuleks mõõta pöidlaprojektsioonis randmelt kahe-kolme sõrmega – asetage ühe käe sõrmed teise käe randme peopesapoolsele pinnale pöidla lähedale.

Teine võimalus on mõõta pulssi kaelalt. Kaelalt mõõtmiseks tuleks asetada sõrmed kõrisõlmest umbes kaks sentimeetrit paremale või vasakule, kus arter on kenasti palpeeritav.

Oluline on pulssi mõõta just siis, kui inimesel tekib rütmihäire tunne. Kõrvale tuleks võtta kell ning siis lugeda, mitu korda minutis süda lööb; samuti tuleks jälgida, kas rütm on ebaregulaarne ning kas tajutud rütmihäire algus ja lõpp on järsud.

Need lihtsad asjad annavad arstile väga palju informatsiooni, sest rütmihäired on tavaliselt lühikese kestusega, algavad ootamatult ning neid on uuringute ajal keeruline tabada.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!