Laupäev, 27. juuli 2024

EKSPERIMENT: perekond Bibikov asus investeerima

Autorid: Simo Sepp, Jana Saarkoppel • 7. november 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Rekordeid purustavate aktsiaturgude taustal on enda jaoks investeerimist avastamas aina enam inimesi, kes ei tea, kas alustada kohe või oodata. Lääne-Virumaa Uudised pakuvad koostöös Äripäevaga huvilistele uue investeerimiseksperimendi raames uusi eeskujusid.

Abielupaar Roland ja Gerli Bibikov on valmis ette võtma uut väljakutset aktsiamaailmas.
Autor: Andras Kralla

Äripäeva loodud ja ka Lääne-Virumaa Uudiste veergudel investeerimisnõu jagav Investor Toomas on ligemale 20 aastaga olnud inspiratsiooniks paljudele, kuid uuematel investoritel on nüüdseks veidi raskem temaga samastuda, kuna Toomase portfell on juba üle poole miljoni euro ja naudib kunagiste edulugude, krahhide ja taastumiste vilju.

Praegu investeerimisega alustajatele oleks seega vaja lisaeeskujusid, mistõttu saab alguse täiesti uus ja suurejooneline investeerimiseksperiment!

Kaks täiesti tavalist inimest, abielupaar Roland ja Gerli Bibikov hakkavad investeerima enda teenitud raha. Raha on päris, kasumid ja kahjumid reaalsed ning emotsioonid ehedad.

Üks pere, aga kaks erinevat strateegiat

Rolandil ja Gerlil on kogemusi nii palgatööliste kui ka ettevõtjatena. Investeerimisperspektiiviks on nad seadnud endale esialgu 5 aastat, aga mõlemad kinnitavad, et tegelikult on neil soov selle aja möödudes oma raha ikka edasi investeerida, mitte võimalikke kasumeid uue teleri või auto peale kulutada. Finantsvabadust nad taga ei aja, aga lisasissetulekust ära ei ütle. Nii oleks see nende muude ettevõtmiste kõrval veel üks täiendav pensionisammas.

Kuna Rolandil ja Gerlil on erinevad kogemused ja riskitaluvused, siis otsustasid nad teha väikese võistluse. Roland investeerib ettevõtlusest teenitud 50 000 eurot konservatiivsemalt, panustades suurematele ja stabiilsematele ettevõtetele. Roland unistab, et ühel hetkel enne pensionipõlve võiks tema investeeringud hakata tooma sisse 1000 euro suurust igakuist passiivset sissetulekut. Gerli aga investeerib enda säästudest 5000 eurot ning võtab oma aktiivsema ja agressiivsema investeerimisstrateegiaga eesmärgi edestada abikaasa Rolandi konservatiivsemate investeeringute tootlust.

Lääne-Virumaa uudised hakkab kajastama Bibikovide börsiinvesteeringuid vähemalt kord kuus koos ekspertide arvamuste ja kommentaaridega.

Bibikovide investeerimiseksperiment:

- Nii Roland kui ka Gerli on börsimaailmas uustulijad. Roland teeb eksperimendiga oma esimesi investeeringuid aktsiaturgudel ning Gerli on sellega tegelenud umbes aasta.

- Eksperimendiga investeeritakse päris inimeste reaalset raha. Konservatiivsema strateegiaga hakatakse investeerima 50 000 eurot ja agressiivsema strateegiaga 5000 eurot.

- Investeerimisotsuseid teevad Bibikovid ise, kuid nende investeeringuid analüüsivad valdkonna eksperdid, kes jagavad oma mõtteid ka lugejatega.

- Ülevaated Bibikovide investeeringutest hakkavad lugejate ette jõudma igakuiselt.

Mõlemad hakkavad võrdlema oma investeerimisportfelli tootlust ühe suurima indeksi, S&P 500ga, mille keskmine aastane tootlus viimase 50 aasta jooksul on jäänud 10–11 protsendi vahele. Eesmärk on muidugi indeksit edestada.

Roland ja Gerli plaanivad investeerida erinevaid summasid, et näha, kas nii avaneb neile ka erinevaid võimalusi. Samuti tõdevad nad, et väiksema summaga, nagu 5000 eurot, võibki teha julgemaid otsuseid. Isegi kui kogu raha kaotada, siis ei ole see liiga suur summa. Kui aga investeerida 50 000 sarnastesse kohtadesse ja sellest ilma jääda, tekitaks see juba väga halba enesetunnet.

Puhtast lehest tõeliseks börsihaiks

Rolandit ja Gerlit hakkavad nende investeerimisteekonnal aitama valdkonna eksperdid, kes jagavad oma kogemusi ja annavad tagasisidet Bibikovide investeeringute kohta. Lisaks portfelli avalikustamisele hakkavad nii Roland ja Gerli kui ka nende tegemisi jälgivad eksperdid selgitama investeerimisotsuste tagamaid.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!

Kirjuta meile

address:
Telefon:
E-mail:
Klienditeenindus
Telefon:
E-mail: