Investor Toomas: aktsia, mida võiksin hoida kas või surmani

Autor: investor Toomas • 11. august 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Berkshire Hathaway juht ja suuromanik Warren Buffett annab oma tegevustega märku, et aktsiahinnad on täna nii kõrged, et käsi ei tõuse raha turule paigutama.
Autor: AP Images/Scanpix

Berkshire Hathaway teatas rekordilised teise kvartali tulemused ning saan vaid rahul olla oma investeeringuga, mis vaikselt uute tippude poole rühib, kirjutab Investor Toomas.

Samas vaatas tulemustest vastu ka hoiatavaid märke, mille realiseerumine sõltub USA majanduse käekäigust.

Omaha oraakli Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway koosolekult, kus mul õnnestus ka sel aastal käia, sain kaasa väikse murepisiku, mille kohaselt pidanuks ettevõtete kasumid sel aastal langema hakkama. Teine kvartal siiski leevendas seda muret ja saan kergemalt hingata, kuna ettevõte teenis kolme kuuga tegevuskasumiks 10 miljardit eurot, mida on 6,6% enam kui aasta varem.

Kui üldine kasumlikkus ei anna põhjust muretsemiseks, siis erinevaid äritegevusi vaadates mure siiski tekib – aasta varasemaga võrreldes on näha äride tulemustes tagasitõmmet. Nii jääb silma kohe raudteeäri kasumlikkuse ja käibe tugev kukkumine.

Seotud lood

Berkshire Hathaway omanduses oleva raudteefirma BNSF tulud kukkusid aasta varasemaga võrreldes 12% ning tegevuskasum 24%, 1,6 miljardi dollarini. Langus tulenes peamiselt väiksemast kaubaveo mahust ja suurematest tegevuskuludest.

Seda tagasilööki aitas pehmendada kindlustusäri kasumi kasv, mis kerkis aasta varasemaga võrreldes 42%, 4,5 miljardi dollarini. Uue ettevõttena andis Berkshire'i tuludesse oma osa USA veoautopeatuste kett Pilot Travel Centers, mis tõi 14,8 miljardit dollarit käivet, millest kasumiks jäi 0,2 miljardit dollarit. Berkshire suurendas Pilotis jaanuari alguses osalust 41,4% jagu, makstes selle eest 8,2 miljardit dollarit ja kergitades osaluse protsendi 80% juurde.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!