Munatootja kasum ahvatleb, aga ...

Autor: investor Toomas • 16. oktoober 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Läti munatootja APF Holdings aktsiate avalikust märkimisest võib kujuneda selle aasta Balti börside mahukaim.
Autor: APF Holdings

Novembri alguses jõuab First Northile Läti munatootja APF Holdings, mille IPO tõotab tulla selle aasta üks suurimaid. Uurisin ja puurisin nende prospekti, millest vaatas positiivse üllatusena vastu kasum, aga ka mitu küsimust, kirjutab oma analüüsis Investor Toomas.

Kõik huvilised saavad APF Holdingu aktsiaid märkida kuni 30. oktoobrini ning ühe väärtpaberi hind on 6,81 eurot. Saadaval on 1,03 miljonit aktsiat ehk ettevõte soovib kaasata veidi üle 7,7 miljoni euro. Pakkumist on võimalik 700 000 euro võrra suurendada. Juhul kui Tallinki ja Eesti Gaasi omanik Infortar ühel või teisel põhjusel sel aastal börsile siiski ei jõua, on APFi IPO tõenäoliselt mahult selle aasta Balti börside suurim.

Ettevõte annab 7,7 miljoni euro suuruse kapitali vastu investoritele ära umbes 17,9 protsenti osalusest, ülemärkimise ja ka lisaaktsiate mängutoomisel oleks IPO maht 8,4 miljonit eurot ning aktsiate emissioonijärgne koguarv 5,83 miljonit ehk investoritele liiguks 19,4 protsenti ettevõttest. Niisiis hindab ettevõte ise oma väärtuseks veidi üle 39,7 miljoni euro.

Pakutakse kasumlikkust, aga ka võlgu

Vaadates, mida sellise valuatsiooni eest investor vastu saab, siis esimesena kindlasti kasumlikkust. Nii 2021. kui 2022. aastal oli munatootja kasumis, seda vastavalt 135 217 ja 331 047 euroga. Samas on käesoleva aasta esimene poolaasta alanud paremini kui möödunud aasta sama aeg – toona saadi esimese kuu kuuga 558 204 eurot kahjumit, tänavu ollakse 801 639 euroga plussis. Kasumlikkus on üks peamisi eeldusi sõltuvuse vähendamiseks võõrkapitalist, aga ka uute investeeringute tegemisel ning hiljem dividendide maksmisel.

Seotud lood

Samas kirjutasin alles hiljuti, et minusuguse konservatiivse investori jaoks on eriti oluline, et ettevõte ei sõltuks tänasel kõrgete intresside ajastul ülemäära laenurahast. Siin on APF Holdingsi seis aga juba oluliselt nukram. Nende bilansis on juuni lõpu seisuga 13,3 miljoni euro jagu varasid, kuid omakapitali on sellest vaid 1,6 miljonit eurot. Ülejäänu 11,7 miljoni euro ulatuses on ettevõttel pika- ja lühiajalisi kohustusi. See tähendab, et ettevõtte võlakordaja on 0,88 ehk võrdlemisi kõrge. Ka lühiajaliste kohustuste kattekordaja on ettevõttel 0,83, mis viitab teatud likviidsusriskile. Heaks kattekordajaks peetakse üldjuhul 1,5–2.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!