Katri Teller: finantsvabaduse termin ajab inimesed närvi

Autor: Jana Saarkoppel • 28. jaanuar 2024
Jaga lugu
Eelmisel aastal investor Toomase konverentsil pärjati aasta investori tiitliga Katri Teller. Sel aastal võitis selle tiitli Marko Oolo.
Autor: Raul Mee

Inimestel on praegu majanduslikult raske ja pidev finantsvabadusest rääkimine ajab neid juba närvi, rääkis värskes aasta investor 2023 Katri Teller.

Tema hinnangul on termin finantsvabadus küll kokkuvõttev termin, kuid mis tegelikult tähendab erinevate inimeste jaoks täiesti erinevaid asju. Telleri sõnul on inimesed praegu üsna katki ja närvilised ja kui igalt poolt tuleb jälle sõna "finantsvabadus" ja jälle "nõudepesijast miljonäriks", siis on tema hinnangul arusaadav ka see kaasnev närvilisus ja frustratsioon.

"Minu jaoks on finantsvabadus turvatunne ja see turvatunne on meil samuti kõigil erinev," ütles Teller. Tema sõnul juhtus suur muutus siis, kui ta sai aru, et kui tal näiteks ühel päeval on midagi väga halvasti ja ta ei saaks enam näiteks tööd teha, siis ta saab ikkagi oma kodus edasi elada, et mitte keegi ei tõsta teda sealt välja ja et tal on raha endale söögi ostmiseks.

"Jah, võib-olla mul ei ole nii palju raha, et ma saan hullult reisida, osta mingeid kalleid käekotte ja teha midagi muud sellist ekstravagantset ja kallist. Aga see on turvatunne, kui ma sain aru, et minuga ei juhtu mitte midagi," rääkis Teller. Enda sõnul hindab ta seda, et ta ei pea olema töökohal, mis talle ei meeldi, ja et ta saabki teha oma valikud ise.

Telleri sõnul on ta oma lapsepõlves elanud kasinates tingimustes, kus tal pole ka päriselt oma kodu olnud ja oma praegust teekonda vaadates hindas ta, et suur muutus tuli tema mõttelaadi just siis, kui ta tundis turvatunnet.

"Muidugi on tore, kui sul on üks miljon ja hiljem kaks miljonit ja lõpuks on kümme või sada, aga see ei ole enam asi, mille pärast mina pingutaksin," avaldas Teller. Enda sõnul paneb ta hetkel esikohale hoopis teised asjad – kas sa tunned ennast hästi, kas sa oled terve, kas sa armastad ennast, millised on sul suhted lähedastega.

Teller tõi saates välja, et tema selle aasta eesmärk on liikuda rahulikus tempos. "Minu selle aasta slogan on marurahulikkus. Kui ma näen häid võimalusi, siis nopin need ära, aga mul ei ole mitte kuhugi kiiret," ütles ta.

Saates rääkis Teller möödunud tiitliaasta rõõmudest, muredest ja õppimiskohtadest ning avas neid tahke, mis tegelikult jäävad sellise tunnustuse telgitagustesse.

Lisaks tõi ta saates välja neli kriteeriumit, mille alusel ta praeguses eluetapis teeb oma otsuseid. Samuti jagas ta avameelselt tehtud vigu ning andis praktilisi näpunäiteid, kuidas tegutseda investeerimismaailmas nii, et mitte läbi põleda.

Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet kuulata siit:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!