8 raamatut, mis parandavad elukvaliteeti

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 22. mai 2024
Jaga lugu
13. maist kuni 26. maini leiad Äripäeva e-poest ülisoodsa hinnaga terviseraamatuid, mida võib just kevadel vaja minna.
Autor: Christel Haller

Uuringud on välja toonud, et raamatute lugemine parandab keskendumisvõimet ja mälu, vähendab stressi ja toob parema une, parendab suhtlemisoskust ja empaatiavõimet.

Raamatu saad valida oma kaaslaseks ise ning kui sa temast aru ei saa või ta su ära tüütab, võid ta korraks kõrvale panna või isegi unustada, ilma et ta su peale solvuks.

Tutvustame Äripäeva kirjastatud terviseraamatuid, mis on praegu müügil soodsa hinnaga.

1. Kommi asemel, kui energiat napib

Nick Polizzi, Pedram Shojai. “Kurnatus. Kuidas oma energiavarusid taastada”

Kujutage ette, et ärgates antakse teie käsutusse 100 energiaühikut. Kuid veel enne hommikusöögilauda jõudmist on neist 20 kulunud negatiivsetele mõttemustritele, lahendamata traumadele või lonkavatele suhetele. Alles jääb 80 energiaühikut, mis on suureks probleemiks, sest oma igapäevaste kohustustega toimetulekuks vajate jätkuvalt 100–120 ühikut.

Nii ei jäägi muud üle, kui võtta energiat tulevaste päevade arvelt, neelates ahnelt kohvi, küpsiseid ja šokolaadi, näpates aega unetundidest, loobudes treeningutest jne. Igal hommikul ärkate üles üha väiksema energiakogusega, kuigi kohustuste täitmiseks on endiselt vaja 100–120 ühikut. Nagu võlguvõtmisega tavaks, tuleb laen aga ühel hetkel koos intressidega tagasi maksta.

“Kui energiat napib, võta kommi asemel hetk endale ja loe seda raamatut!” soovitab hea kirjanduse ja tervise spets, Virtuaalkliiniku looja Tuuli Seinberg.

2. Saa sõbraks oma immuunsüsteemiga

Hendrik Streeck. “Meie immuunsüsteem. Kuidas see sissetungijatega võitleb ja millist tuge meilt vajab”

Kuigi immuunsüsteem, organismi üks kõige keerukamaid ja põnevamaid osi, on miljonite aastate jooksul lakkamatult täiustunud, on endiselt tegu tundliku ja haavatava mehhanismiga, mis vajab pidevat meie tähelepanu ning tuge. Immuunsüsteem on justkui tipptasemel orkester, mis juhindub motost „parem karta kui kahetseda“, otsustades kärmelt ja sihipäraselt, mis on oma ja mis võõras, mis tuttav ja mis tundmatu, mis tervitatav ja mis ohtlik.

Seotud lood

Dr Streeck viib lugeja põnevale ekspeditsioonile, et lihtsal, ent teaduspõhisel viisil selgitada immuunsüsteemi imetabaseid tegusid ning mis juhtub siis, kui need siiski tegemata jäävad. Muu hulgas tuleb juttu immuuntolerantsusest, soolestiku kapriisidest, süüfilisest ja AIDSist, malaariast ja haisva jala needusest ehk jalaseenest, allergiatest, autoimmuunhaigustest, kasvajatest, antibiootikumidest, vaktsiinidest, aga õnneks ka talupoja tarkusest, mis teeb meie streikiva immuunsusega teinekord suisa imesid.

“Sel teekonnal tutvutakse mustrituvastuse, vaarao needuse ja Kuldkiharaga ning käiakse koos T-rakkudega koolis. Raamatust leiab ka hulga soovitusi, kuidas oma immuunsüsteemi eest hoolt kanda. Lõbus ja hariv raamat!” kirjutab Tartu ülikooli rakulise immunoloogia professor Kai Kisand raamatu tagakaanel.

3. Teaduspõhiselt allergiast ja söömisest

Ruchi Gupta, Kristin Loberg “Söö ilma hirmuta. Enneta, tuvasta ja ravi toiduallergiat ja -talumatust”

Söömine on osa elust, millest pole võimalik loobuda. Toiduallergia või -talumatus võib oluliselt kahandada elukvaliteeti, tuua lisakulusid, piirata toiduvalikut ning põhjustada eluohtlikke reaktsioone. Kusjuures tõsine toiduallergia, -talumatus või muu sarnane seisund võib välja arendada mis tahes hetkel meie elus: epidemioloogilised uuringu näitavad, et ligi pooled allergilised reaktsioonid avalduvad esmakordselt alles täiskasvanueas.

Kui toit muutub ühtäkki millekski, mida karta, võib elu võtta sünged toonid. Raamatu „Söö ilma hirmuta“ eesmärk on kaotada hirm toiduga seotud tervisehädade ees. Hirm, mis painab meid väljas söömise ja reisimise ees; hirm, mis ei luba meil lasta oma last laagrisse või sõbrale külla. Juhtnööre jagub nii lapsevanematele kui ka koolitajatele, aga eelkõige kõigile neile, kes vajavad ise toetust, et tulla toime toidust tingitud tervisemuredega.

“Soovitan seda raamatut nii allergikutele kui nende lähedastele, aga ka meditsiinitöötajatele, et kergendada saadud nippide abil patsientide igapäevaelu,” ütleb perearst Sergey Saadi.

4. Miks viirused tabavad inimesi erinevalt?

Robynne Chutkan. “Viirusevastane soolestik. Seedesüsteemi võitlus haigustekitajatega”

Miks põeb osa inimesi viirushaigusi raskelt või isegi sureb nende tagajärjel, teised aga kogevad kõigest kergeid haigusnähte? Mis määrab selle, kes taastub tõsisest haigusest täielikult ning keda jäävad sümptomid pikalt vaevama? On see kõik vaid pime õnn? Gastroenteroloog Robynne Chutkan kinnitab, et haigustekitajatega lahingut lüües ei ole võidumeeskonda kuulumine õnnelik juhus ega kokkusattumus – suuresti taandub asi meie soolestiku tervisele.

Viimase poole sajandi jooksul on tuvastatud vähemalt kolmkümmend uut viirust, millele puudub ravi, sealhulgas HIV, ebola, C-hepatiit ja SARS-CoV-2. Kui viirused muutuvad üha tavalisemaks, on kokkupuude nendega möödapääsmatu, ent haigestumine mitte. „Tulemus“ oleneb inimese „pinnasest“ – sisemisest ökosüsteemist, mis toetab ja toidab organismis kõike, sealhulgas immuunsüsteemi. Selleks pinnaseks on meie mikrobioom – triljonid bakterid ja muud mikroorganismid, mis elutsevad soolestikus ja tegutsevad kaaspilootidena pea kõigis olulistes kehafunktsioonides: seedimises, hormoonide ja vitamiinide sünteesis, ravimite metabolismis, mürkainete kahjutuks tegemises, suhtluses kesknärvisüsteemiga, geenide aktiveerimises jne.

“”Viirusevastane soolestik“ on väärt praktiline lugemine tervisesõpradele sellest, miks tasub olla heaperemehelik partner oma mikrobioomile ning kuidas end seeläbi hoida haigustest võimalikult prii,” ütleb toitumisnõustaja ja koolitaja Tuuli Taimur.

Klubiliikmena on sulle kõik raamatud püsivalt 10% soodsama hinnaga! Kuu raamat –20%. Vaata lähemalt SIIT.

5. Praktilised tööriistad stressist vabanemiseks

Eva Selhub. “Stressijuhtimise käsiraamat. Praktiline juhend, kuidas olla rahulik, säilitada külm pea ja vältida ärritumist”

Stressist tingitud negatiivsed emotsioonid tekitavad ajus justkui lühise – kõrgemad intellektuaalsed mõttekäigud taanduvad ning maad võtab käitumine, mis on kaugel konstruktiivsusest. See võib avalduda näiteks arutu muretsemise, madala enesehinnangu või vigase immuunsüsteemina, mis ei suuda piisavalt antikehi toota.

See ei pea aga sugugi nii olema, kui ainult õppida ära stressi teisiti suhtuma. Nimelt on meditsiinidoktor Selhub veendunud, et inimene saab ise valida, kas ta laseb end stressil kontrollida ja nõrgestada. Ta pakub konkreetseid tööriistu, mis aitavad ärrituse põhjustele jälile jõuda ning neist vabaneda.

“Autor pakub praktilisi tööriistu stressimustrite uurimiseks ning nendest vabanemiseks. Lugeja ees on lai ampluaa harjutusi, mille hulgast sobivad leida, et hakata neid õhinaga katsetama," kirjutab psühholoogiline nõustaja, superviisor ja coach Piret Bristol raamatu tagakaanel.

6. Et rasvumise ravi oleks edukas!

Jason Fung. “Rasvumise põhjused. Kuidas edukalt kaalust alla võtta”

Doktor Fung on spetsialiseerunud neeruhaigustele, mille peamiseks põhjuseks on rasvumisega seostatav II tüüpi diabeet. Nagu paljud arstid, uskus pikalt temagi, et kaalutõus on seotud nihkes kaloribilansiga: süüakse rohkem kui kulutatakse. Kui nii, siis miks tõuseb kaal insuliiniga ravi alustavatel diabeetikutel? Fung on nüüdseks veendunud, et aeg-ajalt jäävad meditsiinisüsteemi ringlema võtted, mis ei too tulemusi. Erandiks pole ka rasvumise ravi.

Doktor Fung selgitab oma raamatus, miks on süsivesikuvaene ja rasvarohke dieet parim meetod rasvumisest hoidumiseks ja selle raviks. Juttu tuleb insuliini, kortisooli ja pärilikkuse rollist, ekslikust kaloriteooriast, rasvafoobiast ja ahnest toidutööstusest, samuti sellest, mida ja millal süüa.

Tegemist on ühe olulisema rasvumist käsitleva populaarteadusliku raamatuga, milles on piisavalt palju teadust, et veenda skeptikuid, kuid siiski mitte sedavõrd ohtralt, et ajada segadusse kasinamate teadmistega lugejaid. Juba see on saavutus, mida on raske üle hinnata.

“Ladestunud rasv meie organismis on justkui pangakonto: sinna on raske ligi pääseda, kuid sinna mahub palju. Vahel liigagi palju,” kommenteerib toitumisterapeut Külli Holsting tabavalt.

7. Sinu tervise salajane allikas – lümfisüsteem

Gerald Lemole, Mark Hyman. “Lümfisüsteem ja pikk elu. Tervise salajane allikas”

Miks on lümfisüsteemi seisukord nii oluline?

  • Selle kaudu toimetatakse teave toksiinidest immuunrakkudesse, et need saaksid kahjulikud ained hävitada või neutraliseerida. Lümfisüsteemi abil viiakse minema kahjulikud ained ja nende võimalikud jääkproduktid.
  • Lümfisüsteem aitab kaasa organismi puhastumisprotsessile, et organism saaks terveneda ja haiguspiirkonnas molekule taastoota.
  • Ilma tõhusa lümfivooluta on kõik need kolm protsessi surve all, mistõttu tekib kroonilise põletiku ja toksiliste ainete kuhjumise oht, seades nõnda tõsise surve alla meie ainevahetuse ja kogu organismi toimimise.

“Soovitan raamatut „Lümfisüsteem ja pikk elu“ enim põhjusel, et selle nõuandeid pole lihtsalt võimalik ülearu palju korrata: olgem füüsiliselt aktiivsed, toitugem tervislikult ja osakem lõõgastuda. Neid põhimõtteid järgides õnnestuks lisaks lümfisüsteemile oma tervist ka üldisemalt hoida,” kirjutab Qvalitas Arstikeskuse meditsiinijuht, üldarst Andreas Abel.

8. Teaduslikud strateegiad ATHga toimetulekuks

Edward M. Hallowell, John J. Ratey. “ATH 2.0 lapsepõlvest täiskasvanueani. Teaduslikud strateegiad tähelepanuhäirega toimetulekuks”

ATH võib olla vaibumatu, terve elu kestev katsumus, mis ilmutab end teinekord alles täiskasvanueas. Sageli siis, kui elu seab nõudmised, millega on raske toime tulla. ATH võib olla põhjus, miks geniaalne inimene ei saavuta kunagi edu, vaid liipab läbi elu, kogedes frustratsiooni, häbi ja ebaõnnestumisi, taustaks rahulolematusehüüded, mis ärgitavad rohkem pingutama, mõne abiprogrammiga liituma, täiskasvanuks saama või muul moel end muutma.

ATH võib olla lõputute kannatuste, aga ka andekuse ja loovuse allikas, kui vaid osata seda häiret taltsutada. Lisaks traditsioonilisele ravimikapile pakuvad hõlpu käitumise ja elustiiliga seotud strateegiad, kinnitavad raamatu autorid, ATH-diagnoosiga psühhiaatrid Edward Hallowell ja John Ratey, kes on aastatega kogutud teadmiste ja uurimistulemuste põhjal kirjutanud kahepeale kokku seitse raamatut.

“Soovitan seda raamatut kõigile, kes puutuvad kokku ATH-laste, -täiskasvanute või -peredega. See on suurepärane käsiraamat õpetajatele, kuid sobib ka kõigile neile, kes soovivad oma elus midagi muuta,” ütleb laste ja noorukite psühhiaater, psühhoterapeut Piret Aavik.

Vaata kõiki terviseraamatuid pood.aripaev.ee.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!