Äripäeva arvamusliider: Kõlvart peab oskama kaotada

Autor: Indrek Lepik • 30. märts 2024
Jaga lugu
Kui sügisel oli veel Mihhail Kõlvart (vasakul) pärast Keskerakonna kongressi selge võitja, siis partei lagunemine ja Tallinnas võimult kukkumine on rehabiliteerinud Jüri Ratase viimase seitsme aasta võimuperioodi.
Autor: Liis Treimann

Tallinnas toimus suur võimupööre, kas terrorirünnak õõnestab Putini võimu ja mis suuna võtab suvel Eesti majandus, need olid selle nädala saate “Äripäeva arvamusliider” teemad.

Lõppenud nädalal lõhkes tõeline tuumapomm pealinna poliitikas, kus ligi kaks kümnendit võimul olnud Keskerakond tõugati troonilt. Tallinnas proovivad koalitsiooni moodustada keskparteist lahku läinud sotsid koos Reformierakonna, Isamaa ja Eesti 200ga.

Jüri Ratas, kes kannab nüüd Keskerakonna võistlusvormi asemel Isamaa oma, rõhutas, et koalitsioon tuleb kiiresti kokku saada. Ent veelgi enam – ta ei näe Keskerakonnale suurt tulevikku.

“Kui erakonda toetab kolm protsenti eestikeelsest elanikkonnast, siis me ei saa enam rääkida tõsiseltvõetavast erakonnast,” ütles Ratas “Äripäeva arvamusliidri” stuudios.

Eriti kurb on Ratase sõnul tõsiasi, et endine meer Mihhail Kõlvart on asunud hirmutama ja ähvardama, lausudes, et Porto Franco kaasuses vastutavad isiklikult ka Ratas, Tanel Kiik ja Taavi Aas. Ratas ütles, et talle meenub aeg, mil ta esimest korda Edgar Savisaare vastu erakonna esimeheks kandideeris.

“Tagasi on hirmutamine, mingite vihjete saatmine. Poliitikas, kui inimene tahab olla tugev, siis ta peab oskama ka kaotada,” lausus Ratas. “Seda sappi mis Kõlvartilt tuli, oli kahju kuulata.”

Saates räägib Ratas, millised peavad olema uue võimuliidu prioriteedid, kui tõenäoliselt liit kokku üldse saab ja mis rolli mängib selles tema.

“Äripäeva arvamusliidri” teises pooltunnis selgitab luure ja terrorismi asjatundja Ivo Juurvee, miks ja kuidas džihadistid Venemaad ründasid, mida Moskva veresaun Kremlile tähendab ja kuidas mõjutab see kõik Ukraina sõda.

Ning lõpetuseks prognoosib Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina, mis suunas tänavu majandus liigub. Mertsina sõnul on kasvu jaoks tarvilik valem lihtne.

Saate tegid Karl-Eduard Salumäe, Neeme Korv ja Indrek Lepik.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!