Minu ettevõte on reaalne, mitte virtuaalne

Autor: Väinu Rozental • 14. aprill 2021
Jaga lugu
Oleg Gross oma OG Elektra valdustes Tobia külas Rakvere külje all.
Autor: Andras Kralla

OG Elektra omanik Oleg Gross on üle 20 aasta ilmunud Äripäeva rikaste TOPis paistnud silma erakordse saavutusega: ta on oma varandust vääramatult igal aastal kasvatanud. Kusjuures on ta üks väheseid edetabeli eesotsas olevatest ettevõtjatest, kes tegutseb ainult koduturul.

„Mul kõrvad puhkavad, kui ma kuulen teid ütlemas, et oleme stabiilselt ja edukalt majandanud,“ lausub Gross. „See teeb mulle rõõmu, et see nii on ja ma pean seda loogiliseks, et see nii on. Ma näen seda oma ettevõtte majandustulemusetest. Meil ei ole olnud lineaarne, sirgjooneline tõus, meil on see siksakiline, aga kindlalt tõusus.“

Kui 2001. aasta Rikaste TOPis oli Grossi vara väärtus 2,7 miljonit eurot, siis 2020. aastal ilmunud edetabeli järgi oli tal vara ligi 138 miljonit eurot, mis andis talle ka läbi aegade parima, 14. koha. Kõige madalamal, 80. kohal oli Gross 2008. aastal ehk ajal, kui paljud ettevõtjaid tegid tänu majandusbuumile oma parima tulemuse.

Gross peab edu pandiks seda, et tema ettevõte on nii-öelda reaalne, mitte virtuaalne. „Meil on kõik reaalselt katsutavad asjad, me tegutseme reaalse elu keskel,“ seletas ta. „Kaubandus on ühtpidi väga raske valdkond, aga teistpidi väga stabiilne. Nii kaua, kui inimene elab, nii kaua ta sööb. Inimesed käivad iga päev poes, näiteks majandussurutise ajal jätsid inimesed võib-olla elektri eest maksmata, aga leiva ostsid nad lauale.“

Tegutseb ainult Eestis

Gross on rikaste koondtabelis olevatest ärimeestest üks väheseid, kes tegutseb vaid koduturul. See on olnud tema teadlik valik. „Eesti turul on raske tegutseda, aga see turg on suhteliselt stabiilne ja peamine – me ju tunneme koduturgu hästi,“ räägib Gross. „Olen veendunud, et meil on Eestis veel ruumi areneda küll ja küll.“

OG Elektra alustas 1992. aastal tegevust kahe kauplusega. 2001. aasta lõpus oli ketis 19 poodi ja praegu on 63 poodi. Kui algul tegutseti valdavalt Lääne-Virumaal, siis nüüd peaaegu kogu Eestis. Tallinnas ollakse alates 2002. aastast, praegu on pealinnas 15 kauplust. Alates 2000. aastast tegutseb AS OG Elektra Tootmine, mis valmistab liha- ja linnulihatooteid ning kulinaaria- ja kondiitritooteid.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!