Need on kõige kiiremini kasvanud Lääne-Virumaa ettevõtted

Autor: Aivar Hundimägi • 10. mai 2021
Jaga lugu
Agrimeti esimene Eestis seeriatootmisesse jõudnud põhuäke nimega Siblija 75. Siblija 75 laotab koristusjärgse põhu põllul laiali ja paneb varise kasvama.
Autor: Agrimet

Sel aastal jõudis kiiresti arenevate ettevõtete ehk Gaselli TOPi 53 Lääne-Virumaal tegutsevat ettevõtet. Kokku on selle aasta edetabelis 1473 kiiresti kasvavat ettevõtet.

Lääne-Virumaa firmadest jõudis kõige kõrgemale kohale ehitusfirma Timtar Grupp, mille omanikuks on Timo Tiisler. 16. kohal asus metsandusega tegelev RT Plaan, mis kuulub Risto Toomele ja 24. kohal oli metallitööstus Agrimet, mille omanikeks on Mihkel Kangur ja Kaimo Gutmann.

„Alguses oli raske, aga elasime selle üle ja panime oma taskust natuke raha juurde. Ei visanud püssi põõsasse," kirjeldas Äripäevale teekonda kiire kasvuni Mihkel Kangur. Tema sõnul on viimaste aastate peamine käibe kasv tulnud ekspordist, mille nimel on üle seitsme aasta pingutatud. Kõige enam võttis ettevõtja sõnul aega kliendisuhte loomine ning toodete väljatöötamine.

Näib, et ettevõte on lõpuks tõeliselt hoo sisse saanud, sest müügitulu on iga aastaga kasvanud. Kanguri sõnul oli ka eelmine ehk raske koroona-aasta väga edukas, kuna Agrimeti peamisel kliendigrupil mahepõllumajanduses läks hästi. "Oleme fokuseerinud oma tootmise õigele suunale, see on kindlasti üks edu alus," lisas Kangur.

Kangur ütles, et sel aastal on neil plaanis teha suuremaid investeeringuid ning tootmist laiendada, kuna nõudlus aina kasvab. Praegugi käivad läbirääkimised, et õnnestuks esimesed Agrimeti masinad USAsse müüa.

Kangur soovitas teistel ettevõtjatel edu saavutamiseks keskenduda tootearendusele ning järelteeninduse kvaliteedile. "Kui sul on tunne, et sa teed head toodet, siis tuleb jääda endale kindlaks. Kui sul nii hästi ei lähe, siis tuleb seda toodet veel natuke arendada," sõnas Kangur.

Kes on gasell?

Gasell on kiiresti kasvanud ettevõte, kes on kasvatanud viimase kolme aasta jooksul käivet ja kasumit vähemalt 50%. Gaselliliikumine väärtustab kiiresti kasvavaid ettevõtteid teadmises, et just nemad loovad igas riigis enim uusi töökohti, on paindlikud, kiired ja julged.

Äripäev on üle 20 aasta avaldanud igal aastal kiiresti kasvavate firmade edetabeli ehk Gaselli TOPi. Kiiresti kasvavate ettevõtete edetabeleid koostavad lisaks Äripäevale ka näiteks Soome juhtiv majandusleht Kauppalehti ja Rootsi suurim majandusleht Dagens Industri.

Tingimused 2021. aastal ilmunud Gaselli TOPi pääsemiseks

Ettevõtte müügitulu oli 2017. aastal vähemalt 100 000 eurot ja 2019. aastal alla 18,6 miljoni euro.

Ettevõte­ ­tegutses vähemalt alates 2016. aasta 1. juulist ja ka edetabeli koostamise ajal (2021. aasta jaanuaris). Müügi­tulu ja ärikasum kasvasid 2019. aastal võrreldes 2017. aastaga vähemalt 50%. Samas võis 2018. aasta ärikasum olla väiksem kui 2017. aastal, kuid ühelgi aastal ei tohtinud olla ärikahjumit. Ettevõttel oli 2019. aasta lõpus vähemalt üks töötaja.

Ettevõtted järjestati 2017 vs. 2019 müügitulu kasvu ja ärikasumi kasvu põhjal. Mõlema edetabeli koht andis vastava arvu punkte. Mõlema edetabeli punktide liitmisega moodustus koondtabel. Võitis vähim punkte saanud ettevõte.

Kui mõnda kiiresti kasvanud ettevõtet ei olnud edetabelis, siis võis põhjuseks olla see, et ettevõtte andmed ei vastanud eespool toodud tingimustele või ei olnud ettevõtte majandusaastate aruandeid andmete kogumise ajaks (nov–dets 2020) äriregistrisse sisestatud. Kui edetabelis osaleb konsolideeritud emaettevõte, siis tütarfirmad osaleda ei saa.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!