HKScan tegi eelmisel aastal suure läbimurde Saksa jaekettidesse

Autor: Harro Puusild • 11. mai 2021
Jaga lugu
HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere.
Autor: LIIS TREIMANN

HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere rääkis intervjuus Tööstusuudistele, et 2020. aastal õnnestus neil suurem läbimurre Saksamaal, kus nende toodetud tooted on enamustes suurtes kaubanduskettides saadaval nagu Rewe, Edeka, Kaufland, Lidl, Penny jne.

„Hetkel ekspordime Saksamaa kettidesse üle 15 erineva toote,“ ütles Mere. Ta tõi näite, et sel aastal hakkasid nad Saksamaale tootma Aasia turu populaarset Dim Sume-e, mis täidetud nii sealiha kui ka taimse seguga.

Toiduainete ekspordi sihtriigid on Mere sõnul eelkõige lähiriigid ja siin suuri tagasilööke pole. „Räägime mõneprotsendilisest langusest.“ Ta ütles samas, et uute turgude avamine on hetkel praktiliselt võimatu.

Töö eksporditurugude jätkub ning nad loodavad leida uusi kliente ka teistest Euroopa riikidest nagu Itaalia, Hispaania ja Poola. „Tootegruppidest soovime keskenduda kõrgema lisandväärtusega toodetele ning otsida sihtturgudelt täitmata nišše.

Küsitakse arvamust, aga kuulda ei võeta

Mere tõdes, et ettevõtete käest küsitakse arvamust, aga vaatamata selgetele argumentidele, kuulda ei taheta võtta. „Näiteks jäätme- ja pakendiseaduse muutmisel tahetakse seadusesse lisada eesmärke ja piisanguid, mida ei ole reaalses elus võimalik kontrollida ega järgida,“ ütles ta.

Tema sõnul soovitakse kehtestada müügipakendi ringlusesse võtmise piirmäär, kuid müügipakendit pole sageli teistest pakendi tüüpidest võimalik eristada, seda ei koguta eraldi ja selle ringlusesse võtmine on määrdumise tõttu kõige keerulisem. „Idee on üllas, aga reaalsuses ei ole see lihtsalt teostatav.“

Loe täispikka intervjuud Anne Merega teemaveebist Tööstusuudised.ee.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!