Rakvere kesklinnas arendatakse elurikkust

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 11. mai 2021
Jaga lugu
Rakvere Tuleviku tn2
Autor: Kristel Mänd

Rakvere linnavalitsus otsustas tänavu rajada kesklinnatsooni esimese niiduala, mis loob elurikkust senistele Tuleviku tänava sõiduradade vahel olnud haljasaladele.

Linnapea Triin Vareki sõnul on niitude rajamise ja taastamise mõte Rakveres plaanis olnud juba mitu aastat. „Suured linnad on niidualade rajamist juba aastaid viljelenud, kavas on ka Rakveres teemaga järk-järgult etapiviisi edasi liikuda. Nii on meil niitude rajamist planeeritud ka Seminari tänava-ala projektiga. Niidud on olnud erilise tähelepanu all ka Vallimäel, kus vabaõhukeskuse alale rajatud taimestik on pälvinud palju positiivset tagasisidet,“ rääkis linnapea.

Rakvere linnaaednik Anu Otsma sõnul saadi suurt innustust mullu novembris, kui raamatukogu saalis toimus avalik arutelu „Kuidas luua elurikast keskkonda linnas ja maal“,“ rääkis Otsma.

Toona juhtisid kogukonnale suunatud mõttevahetust maastikuarhitektid Karin Bachman ja Merle Karro-Kalberg ning Tartu Linnavalitsuse linnakujunduse spetsialist Anna-Liisa Unt, kes on Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna projekti "Kureeritud elurikkus" idee autorid.

Tartu kogemused andsid julgust rajada niiduala just Rakvere kesklinna. „Tuleviku tänav on niidu rajamiseks väga hea koht, kuna ka praegused murualad ei ole aktiivses kasutuses ja need on pigem taustapilt tänaval liiklejatele,“ selgitas linnaaednik.

Rakvere rikkalikud rohealad ja nende hooldamine lähevad linlastele vägagi korda. Arvamusi on erinevaid – osade arvates hooldab linn rohealasid liiga vähe, teiste arvates hoopis liiga palju.

„Elurikkuse arendamise eesmärk linnaruumis on pakkuda tasakaalu hooldatud alade ja planeeritud elurikkuse vahel ja täiendada looduslikku keskkonda liigirikkusega. Mitmekesine taimestik meelitab putukaid ja tolmeldajaid ning pakub oma värvivalikuga silmailu varakevadest hilissügiseni,“ rääkis linnaaednik.

Niiduala loomine nõuab suurt kannatlikkust ja seda me ka kõigilt linlastelt palume. Külviaastal annavad tooni küll üheaastased rukkililled, põldmagunad, äiakad e nisulilled ja põld-varesjalad, aga enamik niiduhaljastuses kasutatavaid taimeliike õitseb esmakordselt teisel kasvuaastal.

Tuleviku tänava niiduala loomine toimub koostöös ettevõttega Nordic Botanical OÜ, kelle poolt välja töötatud alale külvatav lillesegu koosneb 31 kauni kodumaise taimeliigi seemnetest. Linnaaedniku sõnul on mõned neist kõigile tuttavad, mõned aga ergutavad linnaelanikke värskendama oma loodusteadmisi. Niidutaimede kasvamine võtab aega ja õiteiluga üllatavad nad linnaelanikke pigem järgmisel aastal.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!