Päikesepüüdjad võtavad esimesest kuumast viimast

Autor: Kristjan Ojang • 12. mai 2021
Jaga lugu
Soe ilm meelitas Võsule esimesed rannalised.
Autor: Kristjan Ojang

Suviselt soe ilm meelitab esimesi inimesi Võsu randa. Päike kõrvetab naha ruttu pruuniks, aga sooja vett peab veel ootama.

Järjekordne kuum ilm ajab rahva liikvele. Kes vähegi kohustustest vaba, otsib koha, kus võiks suvist sooja muretult nautida. Täna pärastlõunal võis Võsu rannas näha paarikümmet rannalist. Kaugemad külastajad oli kohale tulnud suisa Tallinnast. "Pirita rand on ju nii ära käidud koht, et tahaks midagi muud ka. Kuna aega oli, siis miks mitte Võsule tulla," sõnas pahkluudeni rannavees jalutanud härrasmees.

Küsimusele ega vesi veel liialt külm ole sain kiire vastuse: "Niisama varbaid leotada võib küll, aga ujuma minna ei kannata." "Selge see, et ei kannata," täiendas kaldal päevitustoolis päikest nautinud vanem härrasmees, kes kutsus end Märdiks: "Maatuul ju."

Märt on enda sõnul kirglik rannas käija ning kui vähegi ilma annab, leiab ta tee rannaliivale. "Olen Võsu rannas käinud juba poisikesest saati, ses mõttes on siin kõik tuttav. Hiljuti ostsin omale ka Palmsesse maja, sealt on autoga randa kümme minutit sõitu. Praegu on hea rahulik, aga eks näis, kuidas suvel olema hakkab. Nüüd ju ehitati siia kõik need uued mänguväljakud ja palliplatsid. Eks see meelitab inimesi rohkem kohale."

Omajagu rahvast oli Võsule tulnud Rakverest, mõned ka Tallinnast.
Autor: Kristjan Ojang

Päevasel ajal paistiski rannas rohkem väikeste lastega perekondi või siis eakamaid inimesi. Kes see kiirel tööajal ikka randa saab tulla. Samas võis juba õhtupoolikul märgata, kuidas Võsu ranna parkla täitub kohale jõudvatest autodest. "Aga mis sa ikka seal korteris teed," sõnab Rakverest Võsule sõitnud vanem daam. "Ega sellise palavusega linnas küll olla ei taha."

Kauaks sooja jätkub?

Inimese mälu on teadupärast lühike. Millal oli viimati 12. mail nii soe, et võis terveks päevaks randa minna? "Minu arvates oli 2014. aasta maikuu küll tervenisti nii soe, nagu praegu," sõnab väikese tütrega rannamõnusid nautima tulnud pereema. "2018 kevadel oli sama soe," lisab päevituslinalt pool silma lahti teinud härrasmees. "Mäletan hästi, meil oli siis suurem kaubavedu pooleli. Jõle palav oli."

Ilm.ee andmeil sellist rannailma, nagu täna, pikalt ei jätku. Homme läheb il pilvisemaks ning päevasoe jääb Lääne-Virumaal kusagile 15 kraadi juurde. "Ma tulen homme ikka vaatama, äkki saab veel veidi päikest võtta," lisab Märt: "Aga ega liiale ei saa minna, täna juba poolteist tundi päikese käes istutud. Eile käisin ka. Pärast teeb nahale haiget ja ei lase öösel magada. Siis võta jälle hapukoor või jahutavad kreemid appi."

Julgemad käisid jalgupidi vees, aga ujumiseks on merevesi veel liiga külm.
Autor: Kristjan Ojang

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!