Eestisse naasmine tähendab Juhkamile palgas suurt kaotust

Autor: Kaarel Kesamaa • 16. mai 2021
Jaga lugu
Martti Juhkami esimene intervjuu uue koduklubi eest.
Autor: Bigbank Tartu

Rakveres oma võrkpallurikarjääri alustanud Martti Juhkami otsus tulla tagasi Eestisse tähendab märgatavat kaotust tema sissetulekus. Seda kompenseerib perega koosveedetud aeg ning võimalus käia Lääne-Virumaal oma lemmikkohas seenel.

„Palgas kaotan umbes kaks korda, kuid kõike ei saa mõõta rahas. Perega viibitav aeg on hindamatu,“ ütles kevadel kaksikute poiste isaks saanud Martti Juhkami intervjuus Lääne-Virumaa Uudistele.

Juhkami ei saanud avalikustada, kui suur oli tema palk Saksamaa võrkpalliklubis Friedrichshafen või kui palju ta hakkab teenima Bigbank Tartu võrkpalliklubi eest pallides.

On põhjust arvata, et Martti Juhkami teenistus Tartu võrkpalliklubis saab olema umbes samas suurusjärgus tema isa, Rakvere linnavolikogu esimehe Mihkel Juhkami tasuga. Mihkel Juhkami kuutasu on aprilli lõpus avaldatud omavalitsusjuhtide palgaülevaate kohaselt 3900 eurot.

Järgneb intervjuu Martti Juhkamiga

Öeldakse, et kõige paremini pakivad langevarje kokku need, kes ise hüppavad. Kuidas hindate Eesti võrkpalli hetkeseisu?

Eestis on huvitavaid ja perspektiivikaid noori, kes võiksid jõuda kaugele. Töökust ja õnne on vaja, sest ilma nendeta pole talendist kasu. Hetkel on Eesti koondisel kehvem periood kui mõni aasta tagasi. Eelnevate aastatega võrreldes on välismaal mängivaid mängijaid vähem. Loodame uut tõusu ja mina usun sellesse.

Rakvere võrkpallis on praegu samuti kehvem periood. Kas kunagi võiks teid veel näha mängimas Rakvere Võrkpalliklubi eest?

Olen mõelnud selle peale. Minule poleks probleem tulla tagasi ning mängida oma sünnilinna klubi eest. Hetkel Rakveres toimivat klubi pole. Mulle meeldiks luua toimiv süsteem. Rakvere Võrkpalliklubi kukkus kokku ning sellest on ääretult kahju. Tühja koha pealt on raske midagi luua, kuid Saaremaa tegi hea klubi ühe aastaga. Usun, et Lääne-Virumaal on firmasid, mis oleksid nõus potentsiaaliga projektile pakkuma finantsilist tuge.

2005/2006 Aeroc Rakvere
Autor: Martti Juhkami erakogu

Mis tõi teid võrkpalli juurde?

Võrkpalliga alustasin 8-aastaselt. Siis oli Rakvere Rivaal kuum nimi. Tollane treener Mati Merirand käis mööda klasse ning kutsus kõiki trenni. Samuti oli mu isa klubiga seotud, kuigi ta väidab, et see ei saanud mu spordiala valikul määravaks. Väidetavalt polnud sel ajal teistel aladel nii pädevaid treenereid. Käisin kaks aastat paralleelselt jalgpallis ja võrkpallis, kuid seejärel pidin tegema lõpliku valiku. Otsus oli lihtne, kuna võrkpallis olin rohkem käinud, siis oli tegu loomuliku valikuga.

Mida soovite veel oma karjääris saavutada?

Olen natuurilt teistsugune sportlane. Pole kunagi olnud ühte suurt eesmärki. Ma naudin protsessi ja armastan võrkpalli. Olen ambitsioonikas ning pigem soovin teada, mis on minu maksimum tase. See motiveerib mind trennides. Ma ei mõtle, kus klubis või liigas ma mängida võiksin. Pole mänginud sellistes tippklubides nagu mõned teised eestlased, kuid mind motiveerib mänguaeg. Soovin karjääri lõpuni olla oma klubis põhimees.

Hiljuti lõppes teil leping Saksamaa klubiga VfB Friedrichshafen. Kuidas jäite rahule oma rolliga selles tippklubis?

Rolliga meeskonnas jäin rahule, kuna sain olla põhimees. Lisaks oli raske hooaeg kõigile, kuid võitsime põhiturniiri. Finaalis kahjuks kaotasime ning tordile jäi kirss seega lisamata. Ise tegin kindlasti karjääri ühe parima hooaja. Uuest aastast liitun Tartu BigBankiga. Palgas kaotan umbes kaks korda, kuid kõike ei saa mõõta rahas. Perega koos oldud aeg on hindamatu.

Friedrichshafen mängis Saksamaa meistrivõistluste finaalis, kuid kahjuks kaotas finaalseeria Berliini klubile, kes on võitud viis Saksamaa meistritiitlit järjest. Kuidas hindate sel aastal teenitud hõbemedalit oma auhindade pingereas?

Raske on hinnata, kuna hõbemedalit ei mäleta keegi.

Kuidas tulete toime võistlusnärviga?

Mängijate karjääris on olukordi, kus ollakse rohkem pinges ja ärevad. Tavaliselt hooaja esimeste mängude eel. Seetõttu peetakse treeningmänge, mis aitavad uuesti rutiini sisse elada. Aastatega on närveerimine mängude eel vähenenud. Igapäevaselt mängin tippmeeskondadega ning pole enam seda erilist tunnet. Eestis oli eurosarja mängudega ärevust rohkem, mis pärssis tegevust väljakul. Mul on ka üks oskus aastatega õpitud. Nimelt ärevatel hetkedel tuletan endale meelde tehnilisi põhitõdesid. Mõtlen ainult sellele ning ei mõtiskle mängu tulemusest.

Kas pärast sportlaskarjääri lõppu jätkate treenerina?

Treeneriametit ei saa välistada. Potentsiaalselt olen võimeline seda tööd tegema, kuna usun, et mul on teadmisi, mida teistel pole. Samal ajal peab tunnistama, et treeneriamet pole väga tasustatud töö. Tipptreener välismaal teenib palju, kuid Eestis treenerid palju ei teeni. Samas iial ei ütle iial, kuna elus võib kõike juhtuda.

Olen harjunud mitte pikalt ette mõtlema, kuna võrkpallis kehtivad lepingud üldjuhul ainult aasta. Olen alati avatud uutele ideedele. Kindlasti sooviksin spordivaldkonnas jätkata, kuna oman kogemusi ja see on minu konkurentsieelis. Olen mõelnud klubi juhtimise peale. Samuti on öeldud, et minus on spordiagendi talenti. Eeskätt tahan aga lõpetada edukalt karjääri ning alles seejärel edasi mõelda oma järgmise kire üle.

Teie kodu on Tartus. Kui tihedalt külastate Lääne-Virumaad?

Suurem osa ajast olen olnud välismaal, kuid Eestis olles käin tihti Rakveres, kuna minu lähedased elavad siin. Soovitan inimestel minna Võsu piirkonda. Ma tunnen ennast mere ääres alati koduselt ning lahkun heade emotsioonidega. Ka minu lapsepõlv möödus seal kandis. Samuti soovitan külastada Vallimäed, mis on muljetavaldav ning pakub inimestele palju rõõmu.

Millised on teie hobid?

Vaatan vabal ajal võrkpalli, kuna see on ääretult kaasahaarav. Olen perekeskne inimene. Vaba aja veedan oma lähedastega, kuna treeningud ja võistlused võtavad suure osa ajast. Eriti kiire elutempo on siis, kui kuulud Eesti koondisesse, kuna sel juhul pole ka suvel vaba aega.

Mulle meeldib metsas seenel käia. Metsas on mõnus olla. Minu koertele meeldib samuti metsas ringi joosta. Lemmik seened on kukeseened, mida pärast õhtul on hea nautida. Lääne-Virumaal on parim koht seente korjamiseks Võsu kandis asuv Ilumäe.

Lääne-Virumaa Uudiste veergudel hakkab investeerimissoovitusi jagama Äripäeva loodud investor Toomas. Kas ka teie olete oma teenitud tulu kuhugi edasi investeerinud?

Olen ostnud korteri, mis on nüüd välja üüritud. Tunnen huvi ka börsi vastu, kuid pole sinna veel märkimisväärselt panustanud. Õpin selle kohta jooksvalt ning see temaatika pakub mulle huvi. Kindlasti soovin tulevikus rohkem investeerida aktsiaturgudele.

Martti Juhkami on viimastel aastatel pallinud välisklubides

Aeroc Rakvere (Eesti) 2005–2009

Pere Leib Tartu (Eesti) 2009–2012

Selver Tallinn (Eesti) 2012–2013

TV Bühl (Saksamaa) 2013–2014

Hypo Tirol Innsbruck (Austria) 2014–2015

Rennes Volley 35 (Prantsusmaa) 2015–2016

Hypo Tirol Innsbruck (Austria) 2016–2017

Tourcoing VB (Prantsusmaa) 2017–2019

VFB Friedrichshafen (Saksamaa) 2019–2021

Bigbank Tartu (Eesti) 2021

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!