Vallimäe "takistusrada" ehk teed tehakse korda

Autor: Vanessa Kassmann • 20. mai 2021
Jaga lugu

Vallimäe külastajatele on juba pikka aega muret teinud sealsed kehvad teeolud. Rakvere Linnavalituselt olukorra kohta uurides selgus, et juba jaanipäevaks peaks probleem olema lahendatud.

Vallimäe kõnniteid tehakse paremaks
Autor: Marianne Klopets

Vallimäe kehvad teeolud ei ole Rakvere elanikele enam uudiseks. Paljud teavad, kui keeruline on eelmise aasta augustis valminud killustiku kattega teelõike läbida vankriga lapsevanemal, kõrgete kingadega naisterahval ja jalgratturil, rääkimata muidugi ratastooliga liikuvatest inimestest.

Rakvere Vallimäe teede kohta andis kommentaari ja soovi teede parandamiseks noor ema Viktoria, kes on pea terve elu Rakvere linnas elanud. Ta räägib, et terve tema perekond ja tuttavad on kurtnud Vallimäe kehvade teede üle. Kuid vaade, lava ning linnus neile väga meeldivad.

Vallimägi on koht, kus suvel hakatakse korraldama erinevaid kontserte. Viktoria: ,,Minemata ma koos lapsega kindlasti ei jätaks, aga kontserdi nimel ma käruga seda teed läbima ka ei hakkaks.’’ Pigem paneks ta jalga mugavad jalanõud ja lapse mässiks sülekotti.

Üks variant on tema arvates ka jätta käru tee äärde, lootuses, et seda ära ei varastata, ja laps samuti süles kaasas kanda, aga ta ei usu, et see väga mugav võib olla.

Viktoria oma lapsega Vallimäe teedel jalutamas
Autor: Vanessa Kassmann

Lisaks vankriga sõitmisele toob Viktoria välja, et ka koeraga poleks väga mõistlik Vallimäe teedele minna, sest loom võib vigastada käppasid. Kuigi ta on tuttav koerte jalanõudest, lisab ta, et paljud koerad, neid lihtsalt omaks ei võta.

Kui küsida, kas ta enda ja paljude teiste murekohta ka linnavalitsusele kurtmas on käinud, räägib ta, et väikese lapse kõrvalt ei ole tal aega, et selle teemaga suuremalt tegeleda. Kuid ta usub, et isegi kui teema üles võtta, antakse ikka endiselt mõista, et tee on tehtud vastavalt normidele ja muutma esialgu midagi ei hakata.

Pöördusime tööde ettevõtmise kohta kommentaari saamiseks erinevate teedeehitajate poole. Ka Vallimäe vabaõhukueskuse ehitanud ettevõtte AS YIT Eesti poole, et küsida miks need teed just sellised said. ,,Killustikkattega teed on rajatud vastavalt lähteülesandena riigihankes nõutud lahenduse kohaselt,’’ vastas meie küsimusele taristuprojektide valdkonna peaprojektijuht Andres Nurja.

Teedeehituse osas ei pidanud kõrvaltvaataja pilku kaugelt otsima. Viktoria abikaasa Matthias on teedeehitusinser ning tema sõnul tundub kummaline, et Vallimäe kõnniteid pole seni korda tehtud. ,,Tee parandamine ei oleks üldse keeruline. Umbkaudselt 400 meetrit pikale ja kolm meetrit laiale teelõigule korraliku sillutuskivi panemise maksumus võiks jääda kuni 100 000 euro ligi. Kuu aega tööd ja teed olekski korras."

See, millist kivi kasutada ja kuhu panna praegust teed kattev killustik, lepitakse tema sõnul töö tellijaga eelnevalt kokku. On võimalik kasutada uueks katteks mõnest vanast ehitusest üle jäänud kive või soetada uued, mis muidugi rahasummat mõjutab.

Eemaldatud killustiku võib saada linn teisteks töödeks endale, et selle peale ei peaks töötegijad pead vaevama. Kinni tampida praegust killustikku ei oleks hea mõte, sest mingi aja peale oleks see taas selline nagu praegu.

Küsisime ka Rakvere Linnavalitsuselt, mis plaanid neil edasiseks on ja tuleb välja, et Lääne-Virumaa elanike soov uutele teedel hakkab täituma. Vallimägi saab uued ja paremad teed, mis valmivad juba jaanipäevaks.

Vallimäe teetööd
Autor: Marianne Klopets

Rakvere abilinnapea Kert Karus: "Linnavalitsus viis aprillis läbi hanke Vallimäe vabaõhukeskuse jalgteede graniitsõelmetest katendite osaliseks vahetuseks. Hanke võitja on selgunud ja sel nädalal algasid sõelmete vahetuse tööd, mis valmivad jaanipäevaks.’’

"Töömaaks on Vallimäe vabaõhukeskuse kõik graniitsõelmetega alad, mida on kokku ca 3800m2. Tööde käigus korjatakse jalgteedelt kokku suur osa olemasolevaid sõelmeid, asendatakse see teise fraktsiooniga materjaliga, mis silutakse ja tihendatakse. Lõpptulemusena peaks oluliselt paranema Vallimäe vabaõhukeskuse jalgteede kvaliteet,’’ lisas Karus.

Seega tuleb Rakvere elanikel vähem kui kuu oodata, kuniks saaks Vallimäe vabaõhukeskust varasemalt märksa mugavamalt nautida.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!