• 16.08.21, 14:06

Eesti raskejõustikule pani aluse Palmse poiss

Esimese olümpiakulla tõi Eestile tõstja Alfred Neuland ja läbi aegade on meie tõstjad ikka mehetegusid teinud. Kes siis kasvõi Jaan Taltsi ei teaks. Mart Seimil jäi vigastuse tõttu olümpiale paraku sõitmata. Ja muide – esimesed tõstmise maailmameistrivõistlused peeti 1922. aastal Tallinnas, Estonias. Ning edukaim riik oli toona Eesti kolme kullaga.
Gustav Boesberg.
  • Gustav Boesberg. Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum
Eesti tõstesport sai aga alguse 16. augustil 1891 ehk täpselt 130 aastat tagasi korraldatud võistlustega, mille eestvedajaks oli Võsupere külast pärit jõumees Gustav Boesberg. Spordimehed peavad teda Eesti raskejõustiku isaks.
Gustav Boesberg sündis 19. juunil 1867 Palmse külje all Võsupere küla Põisma talus, kui poiss oli kuuene, koliti merele pisut lähemale – Pajuveskile. Seal töötas papa Boesberg vesiveskis möldrina, kuid läks mõisnikuga tülli ning kolm aastat hiljem koliti Rakveresse.
Vana Gustav Boesberg ostis nahaparkimistöökoja ja peagi ka lihakarni ning sai õige pea kreisilinnas tuntud tegelaseks.
Noores eas oli noor Gustav nõrga tervisega ja teda ei võetud ka sõjaväkke. 1888 kevadel halvenes noore mehe tervis veelgi. Sama aasta suvel sõitis ta isalt saadud materiaalse toetusega Saksamaale Robert Kochi kliinikusse tervist parandama. Seal käis ta mitmes tsirkuses, kus nägi esmakordselt ka raskejõustiklaste esinemist.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele