Uus Eesti 30: lapsed tormasid magamistuppa: tankid tapavad Leedus inimesi

Autor: Annika Kald • 16. august 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

TTÜ vilistlasena töötasin 20. augustil 1991 Kuusalu kolhoosi abiettevõttes Bioestron, millest sai erastamise käigus alkoholitootja Remedia. Mäletan sellest ajast hirmu: ettevõtte, töötajate ja oma väikeste laste pärast, meenutab kunagine Remedia kommertsdirektor ja tänane toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Esiplaanil toonane Remedia kommertsdirektor Sirje Potisepp.
Autor: Äripäev

Järgneb Sirje Potisepa meenutus, mis ilmub 19. augustil Äripäeva erilehes Eesti taasiseseisvumine 30:

Kui Nõukogude sõjaväelased ründasid 1991. aasta jaanuaris Vilniuse teletorni ja tapsid 14 inimest, siis minu lapsed (toona 5- ja 7aastane), kes tavaliselt hommikuti vaikselt telekast multifilme vaatasid ja meil veel magada lasid – jooksid äkki meie magamistuppa ja hüüdsid hirmunult: “Ema-isa tõuske üles, et Leedus tapetakse inimesi – tankid sõidavad inimeste peale.” Mul tulevad siiani pisarad silma, kui seda meenutan.

Minul oli 1991. aastal kohutav hirm, et Eestis läheb sõda lahti ja meie oleme kindlasti need, kes pihta saavad, sest Remedia asus ju Kuusalus, mis on Tallinna–Narva maantee ääres. Need tankid, mis Eestisse tulid, sõitsid meie külast läbi ja see oli õudne tunne. Mina tegutsesin ju alkoholifirmas – pelgasin, et sõjaväelased tungivad tootmisesse, joovad alkoholi ära, peksavad kõik segamini ja lasevad töötajad maha.

20. augustist mäletan seda, et olime tööl ja raadiost kuulasime hääletamise tulemust. Elasime vabaduspüüetele igati kaasa, aga mul tiksus jätkuvalt mõtetes ka Leedus juhtunu. Sõjahirm läks mul õnneks suhteliselt kiiresti üle.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!