• 02.09.21, 11:41

Vinni valla jurist võeti vahi alla

Vinni valla juristina töötanud endine kohtutäitur Kersti Vilbo võeti vahi alla ning talle esitati kahtlustus omastamises ja toimingupiirangu rikkumises.
Vinni valla jurist Kersti Vilbo võeti omastamise ja toimingupiirangu rikkumise kahtlusega vahi alla.
  • Vinni valla jurist Kersti Vilbo võeti omastamise ja toimingupiirangu rikkumise kahtlusega vahi alla. Foto: Vallo Kruuser/Scanpix/Ekspress Meedia
Täpsemalt saab vahistamise võimalikest põhjustest lugeda artiklist "Vinni valla juristi pahteod võivad olla seotud transpordiga.
Varasemast kohtutäiturina töötamise ajast on Vilbo tegevuse suhtes juba pooleli üks kriminaalasi, milles teda samuti kahtlustatakse omastamises, kuna ta jättis võlgnikelt äravõetud raha sissenõudjatele edastamata. Väidetavalt ulatuvad kohtutäiturina omastatud summad kümnetesse tuhandetesse eurodesse.
Infot, milliste summade omastamises kahtlustatakse Vilbot nüüd Vinni valla juristina, esialgu napib. Küll on kõnekas asjaolu, et Viru ringkonnaprokuratuur taotles juuli teises pooles Vilbo vahistamist ning kohus taotluse ka rahuldas.
Prokuratuuri kinnitusel on Vilbole esitatud kahtlustus omastamises ning toimingupiirangu rikkumises, kuid menetluse huvides rohkem detaile praegu avaldada ei saa.
Vinni vallavanem Rauno Võrno jäi samuti napisõnaliseks, öeldes, et ei saa Vilbo teemat kommenteerida.
Küsimusele, kas töösuhe juristiga lõpetati vallavalitsuse initsiatiivil, vastas Võrno, et Vilbo lahkus töölt omal soovil.
Vinni vald palkas Vilbo tööle kolme aasta eest ning tema tööks on vallavalitsuse juriidiline teenindamine: hinnangu andmine valla õigusaktide eelnõudele, töö valla riigihangete õigusliku poolega ning valla esindamine kohtus.
Enne valla juristi kohale asumist oli Vilbo 2018.a kevadel kohtutäituri tema enda avalduse alusel ametist vabastanud tollane justiitsminister Urmas Reinsalu.
Probleemid juba kohtutäiturina
Ministeeriumi erakorralise kontrolli käigus oli selgunud, et kohtutäitur Vilbol olid korduvad viivitused võlgnikelt laekunud summade edasikandmisel sissenõudjatele ning samal ajal oli tal sarnase rikkumise eest all veel ka kehtiv distsiplinaarkaristus 2015. aastast.
Rikkumised tulid välja 2017. aasta lõpus täituri ametialase konto kontrollimise käigus. Kontrolliti, kas täitur on oma praktikat summade edasikandmisel parandanud.
Kolleegi ametitegevuse 2018.a kevadel üle võtnud täitur Risto Kütile avanes aga veelgi ehmatavam pilt ning ta esitas politseile kuriteoteate ja algatati kriminaalmenetlus.
Selgus, et Vilbo oli võlgnikelt äravõetud summad jätnud sissenõudjatele edastamata ning summad võisid küündida kokku kümnetesse tuhandetesse eurodesse. Väidetavalt on raha jäänud saamata inkassofirmadel, aga ka näiteks politsei- ja piirivalveametil.
Äripäevale põhjendas Vilbo 2018.a suvel kohtutäituri ametist lahkumist ebakindluse suurenemisega ametiga seoses, kuna justiitsministeerium plaanis kohtutäiturite tööd mõjutavaid muudatusi. Äsja Vinni valla juristi ametisse saanud Vilbo ütles siis, et ei tea kriminaalasjast midagi.
Vilbole kuulub eelmise aasta lõpust ettevõte KV Õigusabi OÜ. Ettevõttel on maksuameti ees 100 euro suurune sunniraha võlg.

Seotud lood

Uudised
  • 07.09.21, 07:20
Kas vahistatud Kersti Vilbole tehti kohtutäituri ametist pehme maandumine?
Selle aasta augustis möödus kolm aastat, kui endise kohtutäituri Kersti Vilbo tegevuse uurimiseks algatati kriminaalasi. See pole seganud naist edasi tegutseda. Nende rohkem kui tuhande päeva jooksul suutis Vinni valla endine jurist oma õlule saada ka teise kriminaalmenetluse. Kas omaaegsele kohtutäiturile tehti pehme maandumine?
Uudised
  • 03.09.21, 06:30
Vinni valla juristi pahateod võivad olla seotud transpordiga
Vinni valla juristi Kersti Vilbo kaheks kuuks vahistamine võib olla seotud valla tellitava sotsiaaltranspordiga ning selle eest topeltmaksete tasumisega.
Uudised
  • 24.05.21, 19:43
Omavalitsejad usuvad: meil Haljalat ei juhtu
Lääne-Virumaa omavalitsuste juhid on kindlad, et neil ei saa korduda kahtluse kohaselt Haljala valla raamatupidamises juhtunu ehk raha omastamine raamatupidaja poolt. Kindluse annab see, et raamatupidamisega tegeleb mitu inimest ehk on rohkem kui üks silmapaar.
Uudised
  • 21.05.21, 16:16
Vallavanem raamatupidaja vargusest: tegu on suure summaga
Lisatud politsei kommentaar
Võin öelda, et tegu ei ole väikese summaga, kommenteeris Haljala vallavanem Ivar Lilleberg valla pearaamatupidaja poolt valla raha omastamist.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele