• 03.10.21, 12:05

Kes tappis Arnold Jürgensi?

Jüri Vilmsi nime on kuulnud ilmselt paljud. Samas kiputakse unustama, et Vilms ei surnud Eesti vabaduse eest märtrisurma sugugi üksi - temaga koos andsid oma elu Tallinna mees Johannes Peistik, Käsmu meremees Aleksei Rünk ja Aost pärit Arnold Jürgens. Lood meeste hukkumisega on aga enam kui segased.
Soomes tapetud Jüri Vilmsi ja ta kolme kaaslase matuserongkäik Vene turul teel sadamast Estonia kontserdisaali.
  • Soomes tapetud Jüri Vilmsi ja ta kolme kaaslase matuserongkäik Vene turul teel sadamast Estonia kontserdisaali. Foto: Fotis
Arnold Jürgens sündis 3. oktoobril 1892. aastal Rakke külakoolmeistri pojana. Prii kool õpetaja pojana võimaldas tal õppida Tartu reaalkoolis ja pärast selle lõpetamist asus ta õppima Riia polütehnikumi kaubanduse osakonda.
Kitsad olud õppimise ajal ega ka mingisugused äpardused ega nurjumised ei suutnud kunagi rikkuda alati rõõmsa ja optimistliku Jürgensi tuju. Tal jätkus värskendavat energiat teistelegi jagamiseks ka kõige lootusetumatel hetkedel.
Toimetuleku tagasmiseks oli Jürgensil tudengipõlves tarvis pidevat kõrvalteenistust, mis tuli peamiselt koduõpetaja ametist. Nelja-aastasest tudengiajast tuli küll tervenisti pool aastat raisata Tartus laenu- ja hoiuühisuses töötamisele, ent seegi ei suutnud Jürgensit segada kooli heade tagajärgedega lõpetamast.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele