• 04.10.21, 12:07

Jämesäär hoidis võõrsil eestlust

Skaudiringkonnad, eriti väljaspool Eestit, teavad väga hästi, kes oli Jämesäär. See oli mees, kes jättis palju jalajälgi eestluse rajale seal, kus see oleks võinud tänaseks juba rohtu kasvanud olla.
Heino "Jämesäär" Jõe.
  • Heino "Jämesäär" Jõe. Foto: Erakogu
Jämesäär ehk pärisnimega Heino Jõe sündis 4. oktoobril 1913 Vihulas vallakirjutaja pojana. Koolis käis ta Kehalas, Rakveres, Haapsalus ja Tallinnas, seejärel oli Hiiumaal ja Haapsalus õpetaja ja ajakirjanik. Õppis ka Tartu ülikooli õigusteaduskonnas ja töötas Tartus ajalehe Postimees toimetuses.
Oma teiseks sünnipäevaks pidas Heino Jõe 1926. aasta 16. jaanuari, mil Rakveres sai temast skaut. See eluliin ja elustiil paelus teda niivõrd, et ta kasvas skaudijuhiks ja oli seda kogu elu skaudinimega Jämesäär.
1944. aastal lahkus ta perega Eestist ja leidis uue kodu esmalt Rootsis ja seejärel 1951. aastal Kanadas. Seal oli ta Torontos Eatoni kaubandusfirmas teenistuja ja kogu firmatööst üle jäänud aja pühendas eestluse hoidmisele.
Lisaks aktiivsele tegevusele skautluses oli Heino Jõe ka märkimisväärselt andekas karikaturist, kelle sõjaaegsed poliitiliselt teravad pilapildid Stalinist ja tema tollastest liitlastest oleksid autorile siiajäämise korral garanteerinud priipääsme GULAG-i avarustesse.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele