• 11.10.21, 12:35

Valimised algasid vaevaliselt

Tänane valimispäev algas probleemidega - kui hommikul said esimesed elektrooniliselt valinud teate, et tegemist on testhäältega, mis arvesse ei lähe, siis keskpäeval ei toiminud vähemalt Rakveres ID-kaardi lugemine.
Jaoskondades algasid valimised täna keskpäeval.
  • Jaoskondades algasid valimised täna keskpäeval. Foto: Andres Pulver
Hääled said kõik siiski antud. Hommikused e-hääled lähevad valimisteenistuse kinnitusel igal juhul arvesse. Vigase teate testhääletuse kohta sai valimisteenistuse teatel umbes 900 valijat.
ID-kaardi lugejate mittetöötamine tähendas aga valimisjaoskondades lihtsalt rohkem tööd - valimiskomisjoni liikmed pidid isikukoodid käsitsi arvutisse sisestama.
Rakveres on tänasest neljapäevani avatud Lääne-Virumaa keskraamatukogus asuv valimisjaoskond. Jaoskonnakomisjoni esimees Erkki Leek ütles, et valida soovijaid tungles ukse taga juba varasest hommikust, ehkki raamatukogu akendel on suurelt kirjas, et jaoskond avatakse kell 12.
Keskpäevaks oli jaoskonna ukse taha tekkinud kenake järjekord ja oma hääle andmiseks tuli mõni minut järjekorras seista.
Väikeseid tõrkeid oli ka väljaspool oma omavalitsust hääletanutega - selleks vajalik spetsiaalne ümbrik ei kippunud esimese hooga printerist tulles õiget markeeringut saada.
Mõne jaoks oli harjumuspäratu ka see, et valimiskabiinidel pole kardinaid. "Inimene varjab oma seljaga niikuinii, mida ta sedelile kirjutab," kõneles Erkki Leek. "Ja mõnel pool pole isegi kabiine enam, on ainult sirmidega eraldatud lauad," lisas ta.
Jaoskondades algasid valimised täna keskpäeval.
14 fotot
  • Jaoskondades algasid valimised täna keskpäeval.
Et valimisjaoskondadesse tohib siseneda ainult maskiga, on valimiskomisjoni liikmetel õigus isiku tuvastamiseks paluda inimesel mask korraks eest võtta.
Valimisnädala esmaspäevast neljapäevani saab valdade ja linnade ning Tallinna linnaosade keskustes hääletada kella 12-st 20-ni. Igas keskuses on avatud vähemalt üks jaoskond ja seal saavad hääletada kõik, sõltumata oma registrijärgsest elukohast.
Reedest pühapäevani on avatud kõik 448 valimisjaoskonda üle Eesti. Siis saab valija hääletada ükskõik millises oma linna või valla valimisjaoskonnas. Elukohajärgseid jaoskondi omavalitsuse siseselt Lääne-Virumaal enam ei ole.
Kui valijal on tervislikel või mõnel muul mõjuval põhjusel raske või keelatud (näiteks lähikontaktsena) valimisjaoskonda kohale tulla, saab ta taotleda kodus hääletamist. Selleks tuleb esitada kohalikule omavalitsusele taotlus. Seda saab teha kirjalikult juba praegu. Suulise taotluse saab esitada omavalitsuse määratud telefoninumbril reedel ja laupäeval kella 12-st kuni 20-ni ning pühapäeval kell 9-st kuni 14-ni.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele