• 24.10.21, 12:10

Omadele võõras ja ka võõrastele võõras

Juhan Lilienbach oli mees, kes kuidagi ei tahtnud sõna alguses kasutada seda h-tähte, mida enamik meist niikuinii välja ei häälda. Ei ole teada, kas ta kunagi hobustega Haljalast Huljale sõitis, selge on aga see, et nende kahe vahel, Paatna külas ta 24. oktoobril 1870 ilmavalgust nägi ja seal ka üles kasvas.
Juhan Lilienbachi portree.
  • Juhan Lilienbachi portree. Foto: Tallinna Linnamuuseum
Vallakoolist saadud algteadmised aitasid Juhan Lilienbachil omandada vene- ja saksakeelsete raamatute lugemise oskuse, edaspidi toimus enesetäiendamine iseõppimise teel. 13-aastasena asus noor Juhan aktiivselt tegelema Rakvere ümbruse rahvaluule kogumisega, 18-aastaselt ilmusid trükis tema enda esimesed luuletused.
1890. aasta paiku lõpetas mõisahärra rendilepingu vana Lilienbachiga ja Juhan asus Rakveres tööle värvaliõpilasena. Mõne aasta pärast siirdus ta Kuremäele postiljoniks.
Sajandivahetusel siirdus Juhan Lilienbach pikema rubla otsingul Tallinnasse. Noore mehe põhitöökohaks sai kirjutaja amet Tallinna sadamas, tõhusat lisa sissetulekule tõid pidevad kaastööd ajalehele “Teataja”.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele