Emakeelt ei tohi solkida

Autor: Andres Pulver • 26. november 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Kuidagi on juhtunud nii, et 26. november on olnud sünnipäevaks kahele Rakvere jaoks väga olulisele koolipapale. Lisaks Jaan Pakule on sel päeval sündinud ka keelemees Kaarel Leetberg.

Kaarel Leetberg.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Preaguses üliliberaalse keelekasutusega Eestis tuleks taas tõsta ausse Leetbergi peamine põhimõte - ärge oma emakeelt ära solkige.

Kaarel Johannes Leetberg sündis 26. novembril 1867. aastal Vihula mõisa Armi karjamõisas rentniku pojana. Koolihariduse omandas ta Rakvere alg- ja kreiskoolis ning Peterburi Anna gümnaasiumis. 1889 astus ta Tartu ülikooli võrdlevat keeleteadust tudeerima. 1893. aastal omistati Kaarel Leetbergile filosoofiakandidaadi kraad. Pärast ülikooli lõpetamist töötas ta mitmetes ametites, kuni 1897. aastal suundus Peterburisse koduõpetajaks.

Juba üliõpilaspõlves oli Leetbergist saanud üks Eesti Kirjanduse Seltsi aktiivsemaid tegelasi, Peterburis valiti ta ka Peterburi Eesti Heategeva Seltsi esimeheks. Päälinna päevil algas ka Leetbergi aktiivne osalemine eesti keele uuendamisel, õigemini küll tema aktiivne vastuseis keeleuuendustele ja Johannes Aaviku poolt pakutud keelepoliitikale.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!