Kalade kasvatamise Põlulas andis hoo sisse Mulgimaa mees

Autor: Andres Pulver • 28. november 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Põlulas on kalu kasvatatud üle 125 aasta, esimene kirjalik teade selle kohta pärineb 1895. a, mil Põlula mõisaomanik Hermann von Krause eksponeeris Riia põllumajandusnäitusel Põlulas kasvatatud elusaid jõeforelle. Samal aastal asus mõisas metsaülemana tööle 16. (uue kalendri järgi 28.) novembril 1856 Tarvastu vallas sündinud Jaak Paulmeister, kelle ülesandeks oli juhtida mõisas ka kalakasvatuslikku tööd.

Põlula kalakasvatuskeskuses on kasvatatud jõgedesse asustamiseks sadu tuhandeid noorkalu.
Autor: Aldis Toome

1897. aastal toodi tiikidesse lisaks kohalikule jõeforellile ka vikerforelle, hiljem lisandusid karpkalad ja ilmselt 1903. aastal ka arktika paaliad. Sajandi lõpul andis mõisnik vesiveski koos maaga Paulmeistrile rendile ja too ehitas välja korraliku kalakasvanduse. 1913. a kasvatati juba keskmiselt 300 tuhat maimu hooajal. Elusforelle veeti tammepuust vaatides müügile Peterburi, kus naelaraskuse forelli hind oli üks kuldrubla. Korralik hobune maksis tollal 70-80 kuldrubla.

Kaarel Toomits, kelle lapsepõlvekodu oli Põlula mõisas, on meenutanud, kuidas ta posikesena sõitis hobuvooriga, millega Paulmeister elusforelle Kabala jaama viis.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!