Rändjutlustajast kreisikomissar Tõnis Kalbus

Autor: Andres Pulver • 5. detsember 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Tänasele lugejale ei ütle nimi Tõnis Kalbus ilmselt suurt midagi. Virumaalasele toob ta pisut lähedasemaks ehk asjaolu, et Esimese maailmasõja päevil ja Vabadussõja alguses oli see 5. detsembril 1880. aastal sündinud mees Rakvere kreisikomissariks ja Viru maaomavalituse esimeheks.

Tõnis Kalbus.
Autor: Rahvusarhiiv

Kaasaegsed on Tõnis Kalbust iseloomustanud nii: “Üks nendest rahulikkudest töömeestest, kelle kuju jätab kaaslaste keskele arusaamise tõsisest eestlasest, tunde kohusetruudusest, otsekohesusest, lihtsusest ja aususest. Üks nendest, kes järjekindlalt sammuvad oma rada.”

Rakveresse tuli Kalbus I maailmasõja eelõhtul Moskva Ülikooli lõpetanud noore juristina ja asus siin advokaadina ametisse. Kalbuse kodu kujunes kiiresti Rakvere eesti soost intelligentsi kokkusaamiskohaks. Kui Ajutine Valitsus kinnitas 12. aprillil 1917. Eesti omavalitsuste seaduse, määras kubermangukomissariks kinnitatud Jaan Poska advokaat Kalbuse kreisikomissariks.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!