Lund on küll, aga rekorditest jääme kaugele

Autor: Andres Pulver • 25. detsember 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Kuigi külmakraadid näpistavad ja Facebookis kurdetakse igapäevaselt lume tõttu läbimatute teede üle, on asi ilmarekorditest kaugel. Läbivalt kõige krõbedamad talved on olnud 1978/79 ja loomulikult rekordiline 1940/41, lühemaid külmaperioode on olnud ka hiljem. Lumerohkuselt ületab 2010. aasta detsembri lumetormi aga ilmselt 1913. aasta jõuluaeg.

Lääne-Eestis on tavaliselt lund vähem kui mujal. Haapsalu Suur-Mere tänav 1913. aasta detsembris.
Autor: SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid

Tuul ja tuisk tõusid 23. detsembril 1913 (uue kalendri järgi 5. jaanuaril 1914), kuid erilist tähelepanu see veel ei äratanud. Kui aga ööl vastu 26. detsembrit lumemöll päris hulluks läks, oli selge, et aastavahetus tuleb raske.

Kaks päeva hiljem kirjutas Postimees: “Kange lumetuisu pärast on kõik raudteerongid, mis öösi meie linna jõudsid, vaksali ees seismas, kuna Peterburi postirong nr. 9, mis täna hom. kl. 9.45 min. siit Riia poole pidi sõitma, alles Narvas on ja seda vahest õhtuks Tartu oodata võib. Sõidurong nr. 28, mis Riia poolt tulles Valka peaaegu õigel ajal jõudis, jäi Keeni platvormist ära sõites Keeni metsas mäe alla seisma, liikus aga õnneks lühikese seismise järele edasi, nõnda et ta kl. ½ 4 hom. Tartu jõudis. Viivitust suurendas veel see, et torm Elva ja Nõo vahel telegraafi ühenduse oli ära rikkunud.”

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!