Kummalise eluteega koolipapa

Autor: Andres Pulver • 3. veebruar 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

3. veebruaril 1883 Jäneda külje all Läpi külas Aru mõisa metsa- ja põlluvahi vanima lapsena sündinud Jakob Kents oli mõnes mõttes kummalise elukäiguga mees. Teistele hakkas ta kooliharidust jagama juba 19aastaselt, ise lõpetas aga gümnaasiumi alles pärast oma 41. sünnipäeva.

Jakob Kents oma töölaua taga.
Autor: Tapa muuseum

Ja see polnud sugugi veel kõik – seejärel astus ta ülikooli, lõpetas selle ning takkapihta kaitses 51aastaselt ka magistritöö. Ning pärast ilmasõda sai temast Tartu ülikooli kateedrijuhataja.

Kooliharidust Jakob Kents natuke ikka sai – 1892-1895 õppis ta koduses Läpi vallakoolis, seejärel oli aga viis aastat Aru mõisas tööpoisiks – suviti põllul, talvel metsa vedamas. 17aastaselt läks ta aastaks õppima Harjumaale Aruküla õigeusu kooli, seejärel veetis veel aasta Liiguste ministeeriumikooli pedagoogikaklassist, kus sai vallakooliõpetaja õigused. Ja õpetaja sai temast kogu ülejäänud eluks.

Esimene töökoht oli tal Ambla külje all Raka vallakoolis. 1905. aasta revolutsiooni tuultest õige pisut kantud noor kooliõpetaja sattus aga vastuollu oma kohaliku ülemuse ehk Ambla pastoriga ning pidas paremaks kodumaa tolmu jalgadelt pühkida.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!