Kutseline teater algas teatrijuhist

Autor: Andres Pulver • 13. märts 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Rakvere teatrimaja avati küll juba 24. veebruaril 1940. a. ja esimese etenduse, August Kitzbergi “Tuulte pöörises” esitas Rahvamaja ja Hariduse Seltsi näitering 25. veebruaril, kuid kutselist teatrit tollal Rakveres veel ei olnud.

Jullo Talpsepp Pearuna Andres Särevi "Andreses ja Pearus" 1940. aastal. Krõõda rollis Erika Rootalu.
Autor: Eesti teatri- ja muusikamuuseum

Sama aasta kevadel asus Rahvamaja ja Hariduse Selts otsima sobilikku näitejuhti. Esmalt pöörduti “Tuulte pöörises” lavastanud Estonia näitejuhi Juhan Tõnopa poole, kuid too ei soovinud Tallinnast lahkuda.

Seejärel korraldati näitejuhi leidmiseks konkurs, kuhu andis end üles mitu tuntud teatriinimest. Kandidaatide hulgast valiti esmalt välja Ugala näitejuht Karl Sõõdor, kuid too sai ootamatult koha Riigi Ringhäälingusse ja planeeritud tulek Rakverre jäi ära.

Järgmine valik langes Tartu Töölisteatri näitejuhile ja näitlejale Kaarel Irdile, kellega saavutati ka mõlemaid pooli rahuldav kokkulepe. Ird pidi Rakverre tööle asuma 15. juulil. Ird aga kohale ei ilmunud ja hiljem selgus, et 23. juulist oli ta asunud hoopis Vanemuise peanäitejuhi kohale. Augustis oldi seega taas lõhkise küna ees ja seekord otsustati teatrijuhiks kutsuda põline rakverlane Jullo Talpsepp.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!