Kuidas üks moonamees suureks sai

Autor: Andres Pulver • 25. märts 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Ühe aktiivsema ja andekama tegelasena on Kadrina Haridusseltsi kroonikaraamatutes kirjas Udriku mõisa moonaka Rein Lubja nimi. Rein Lubja ehk Suure Reinu töökus ja andekus tundus kohalikule rahvale omamoodi imena.

Küllap liigub talent geene mööda, sest Reinu ema neiupõlvenimi oli Kreutzwald ja Reinu vanaisa Rein oli kuulsa kirjamehe onu. Rein Kreutzwaldi peres hooliti vaimsetest varadest, osati lugeda ja kirjutada ning tunti nootigi. Oskused viis kaasa ka peretütar, kes pärandas need omakorda oma lastele.

Rein Lubi sündis 25. märtsil 1860 Jõepere mõisa lähedal Arukülas, kus isa pidas rehepapi ametit ja ema oli mõisaproua laste ammeks. Kui perekonnapea suri ja tulekahjus hävis tammepakku peidetud rahatagavara, ei jäänud emal muud võimalust, kui kaevata Kraamanni talu maa peale auk, sellele katus peale ehitada ja koos seitsmeaastase Reinuga sisse kolida.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!