25 aasta kiireim hinnatõus ähvardab püsida sügiseni

Autor: Kristjan Pruul • 7. mai 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Talviste toetusmeetmete kadumise järel täie mõjuga tuntav inflatsioon on saavutanud kiiruse, mida pole Eestis nähtud 1990ndate keskpaigast saadik. Leevendust enne aasta teist poolt ei paista ja vahepeal tasuks hakata kütteperioodiks raha koguma.

Lidli poodide avamine tõi küll inimesi murdu ja tarbimiskindlus püsib veel hea, kuid inflatsioon jääb kõrgele tasemele kuni aasta teise pooleni.
Autor: Liis Treimann

Aastane hinnatõus oli viimati nii kiire septembris 1996 ehk 25 aastat tagasi, kommenteeris Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik. Sisuliselt on hinnad ühe aastaga kasvanud sama palju kui eelneva kümne aasta vältel kokku. Ainuüksi märtsiga võrreldes tõusis aprilli tarbijahinnaindeks 3,6%, mis oleks tubli tõus ka aastases lõikes, lisas omalt poolt SEB analüütik Mihkel Nestor. Nii kõrget numbrit ei osanud oodata inimesed ei kommertspankades ega ka rahandusministeeriumis, kirjutab Äripäev.

"Praegune sõjategevusest, sellele järgnenud sanktsioonidest ning kaupade tarneprobleemidest tulenev šokk on kergitanud inflatsiooni tasemele, mis oli omane 1990ndatele aastatele. Sealjuures on aprilli vastav näitaja euroalal ajaloo kõrgeim," märkis rahandusministeeriumi analüütik Kristjan Pungas.

Nii kiire hinnatõus kipub kiiresti sööma ka majanduse reaalkasvu. Keskpank hoiatas juba kuu aega tagasi, et Eesti majandus kasvab jooksevhinnas mõõdetuna käesoleval aastal võib-olla üle 9%, kuid hinnatõus tuleb vähemalt sama kõrge, nii et reaalkasv jääb nulli või väiksesse miinusesse. Teised veel nii pessimistlikud ei ole, näiteks Liis Elmik ootab endiselt paariprotsendilist majanduskasvu, mitte majanduslangust.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!