Inimsõnnik päästab maailma

Autor: Andres Pulver • 18. juuni 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Pole suur saladus, et nafta hakkab maailmas otsa lõppema. Õigemini küll kergemini kätte saadav nafta. Sama lugu on tegelikult ka mulla, fosfori ja puhta veega.

Glastonbury rokkfestivali tualettide paigaldamine.
Autor: Somerset Live

Keskkonnaaktivist Priit-Kalev Parts rääkis Pandivere peldikukonverentsil, et kui naftat on erinevatel viisidel võimalik asendada, siis fosforit mitte. „Ja kui pole fosforit, pole ka toitu,“ lausus ta.

Väga suur fosfori allikas on Partsi sõnul aga inimsõnnik. „Sõna „inimene“ tuleneb ladinakeelsest sõnast „humus“ ehk muld. Peame igapäevaselt mõtlema sellele, et mullast oleme võetud ja mullaks peame saama,“ ütles Parts, viidates inimsõnniku ümberkäitlemise vajadusele.

Vanimad ülestähendatud juhendid inimsõnniku komposteerimiseks pärinevad 3000 aasta tagusest Hiinast ja praegugi kasutatakse Partsi sõnul Hiinas kuni 30 protsenti inimsõnnikust väetisena.

Ta tõi näiteks, et ka Eestis tegutses 19. sajandi lõpust kuni möödunud sajandi keskpaigani Tartu pudretivabrik, mis tegeles inimsõnnikust komposti tootmisega. „Ja see oli ülimalt kasumlik ettevõtmine,“ tähendas Parts. 20. sajandi alguseks oli pudretivabrikant Johann Postist saanud Tartu ainus 1. gildi kaupmees ehk linna suurim maksumaksja.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!