Sünoptik Kairo Kiitsak: "Valmis tuleb olla kuumaks perioodiks, mis võib kesta juuli alguseni"

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 26. juuni 2022
Jaga lugu

Ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak ütles, et kuum periood võib kesta enam kui nädala.

Rand.
Autor: Raul Mee

Simuna päritolu sünoptik ütles, et üle Vahemere teekonda alustanud troopilise päritoluga soe õhumass jõuab lõunavoolus suure kaarega Läänemere äärde. "Pikal teel osa kõrvetavast kuumast õnneks küll leeveneb, aga paraku hoiab lõunavool ka uue nädala esimesel poolel troopilise soojavoo valla ja temperatuurinäidud kerkivad kraad-kolm üle 30°C piiri. Ööd muutuvad samuti järjest soojemaks ja õhk ei suuda märkimisäärselt alla 20°C piiri jahtuda," sõnas Kiitsak.

Tema sõnutsi uuel nädalal jätkub kuum ilm. "Päevamaksimumid tõusevad 30..33°C-ni, briisituulega rannikul ja sajuhoogude all on pisut jahedam. Nädala alguses lisandub võimsa kõrgrõhkkonna serva mööda niiskust ja õhukihistus hakkab ebapüsivaks muutuma. Esmaspäeval (27.06) kerkib taevasse juba rohkem rünkpilvi ja mõni neist võib areneda ka rünksajupilveks ja poetada pärastlõunal/õhtul kohati hoovihma."

Esmaspäeval jätkub kõrgrõhkkonna vahetus läheduses kuuma ja rahuliku ilmaga. Päeval areneb pilverünki, millest mõni üksik võib ka vihmahoo anda.

Teisipäeval tõmbub kõrgrõhuala küll Eestist pisut kaugemale. Öö on selge ja sajuta. Päeva peale areneb pilverünki, millest kohati vihmahooge tuleb, äike on ka võimalik. Õhutemperatuur langeb öösel vaid paar-kolm kraadi alla 20°C, päeval tõuseb 30°C lähedale, tuulele avatud rannikul pisut üle 20°C.

Kolmapäeval läheneb Skandinaaviast madalrõhulohk, mis soosib päeval rünksajupilvede arengut, millest äikesevihmahooge tuleb. Õhutemperatuur on öösel pisut alla 20°C, päeval tõuseb 25..30°C-ni, rannikul ja ka hoogsajupilvede all on jahedam.

Neljapäevast alates tugevneb uuesti kõrgrõhuala mõju ja sajuhooge jääb vähemaks. Kuumus aga püsib, päevased maksimumid tõused 30°C ümbrusse, nädala lõpul kraad-kolm kõrgemalegi.

Ööpäevaringne palavus koormab organismi ega anna võimalust välja puhata. Erilist tähelepanu tuleb pöörata väikelastele ja lemmikloomadele, et vältida ülekuumenemist. Käepärast peaks olema piisavalt vedelikku ja jahutust pakub ka jäätis.

Eakad ja krooniliste haigustega kimpus olevad inimesed võiksid keskpäevase kõrvetava päikese ajal pigem siseruumides olla. Kui võimalik, siis suunduda päikesepoolsetest palavatest linnakorteritest ajutiselt maale.

Leevendust toovad ka mere- ja laheäärsed paigad, sest vesi on veel jahe – üksnes väikestes madalates lahesoppides on jõudnud 20 kraadi lähedale, lahtede ja mere avaosas alles 15 kraadini soojeneda. Keskkonnaagentuuri info järgi on kuum õhk ja jahe vesi küll jahutavaks karastuseks, aga kehale ka suureks katsumuseks.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Meie koostööpartneriteks on

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!