• 28.07.22, 12:28

Rakvere linn sai omale laeva

Rakvere linna võib pidada merelinnaks, sest meil on nüüd oma laev. Jäälõhkuja tüüpi kaater heitis end ankrusse politseimuuseumisse, millest saab ka tema kodusadam.
Rakvere linn sai omale laeva
Politseimuuseumi juhi Andrus Eesmaa sõnul on tegemist väga väärika alusega, mis ehitati 1936. aastal Soomes. „Soomes oli kaater nii piirivalve- kui ka postiteenistuses,“ ütles Eesmaa. „1996. aastal kinkis Soome riik viis sellist alust Eestile. Minu andmete kohaselt peaks see siin olema ainus, mis on säilinud.“
Alates 2006. aastast kuni 2018. aastani patrullis 6,1 tonni kaaluva piirivalvekaatriga Narva veehoidla peal. „Sellega on nii mõnigi salasigaretivedajad kinni peetud,“ teadis Eesmaa rääkida.
Tegelikult on laeva mootor täiesti töökorras. Eesmaa lausus, et kaater tõsteti kaldale kuna sõudekruvi juurest lekkis. "Esialgu plaaniti lekkekoht korda teha ja kaater uuesti tööle panna, kuid see jäi seisma ning hiljem otsustati alus meile muuseumisse anda."
Politseimuuseum sai piirivalvekaatri. Fotod Katrin Kivi
17 fotot
  • Politseimuuseum sai piirivalvekaatri. Fotod Katrin Kivi
Eestis on ametlikult kaatrit nimetatud PVK 024 või EX AV – 335, kuid sellel on ka inimlikum nimi. „Soomlased tunnevad seda kaatrit Rautaville nimega. Eestis on see mugandunud Rautavilluks,“ selgitas Eesmaa.
Kaatri teekond oma uude kodusadamasse algas täna hommikul Mustajõe kordonist. Laev transporditi treileriga.
Politseimuuseumi juhi sõnul saavad kõik huvilised laeva küll kohe uudistada, kuid kuna Rautavillu on aastaid kaldal seisnud, siis tuleb laeva värskendada enne kui sellele peale või sisse pääseb.
Värskendustöödega loodetakse saada ühele poole sügiseks. „Järgmisel nädalal arutame partneriga asjad läbi, siis selgub täpne aeg, mil laev korda saab,“ nentis Eesmaa.
Koos laevaga saab politseimuuseum enda valdusesse ka Mustaoja kordoni piiriposti.

Seotud lood

Uudised
  • 23.05.22, 10:23
Napsivend läks politseimuuseumisse kainenema
Politseimuuseumit külastas öösel huviline, kes otsis ilmselt arestikambrit, kuid selle asemel maandus politseimasinasse.
Uudised
  • 06.07.21, 17:26
Politseimuuseum otsib kuulekaimat koera
Laupäeval korraldab Eesti Politseimuuseum koostöös Ida prefektuuri Rakvere politseijaoskonnaga juba neljandat korda kuuleka koera päeva.
Uudised
  • 09.09.21, 13:07
Rehbinderi maja saab järgmiseks aastaks uue sisu
Praegu remondis olev Rehbinderi maja peaks uksed avama täielikult uuenenud sisuga järgmisel aastal. Ajaloolisse hoonesse tulevad mööblimuuseum ning üle hulga aja ka püsiekspositsioon Virumaa ajaloost.
Uudised
  • 14.07.21, 13:24
Veesõidukid lähevad kaubaks nagu soojad saiad
Eestlased ja soomlased on koroona-aastal vaba raha veesõiduki soetamisse suunanud.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele