• 14.08.22, 16:00

Armupettuse ohvriks sattunud Mari kaotas 4000 eurot

Armupettus on küll harvem esinev pettuse tüüp, kuid see tekitab lisaks rahalisele kahjule ka suuremat emotsionaalset stressi, märkis Luminori pettuste tõkestamise spetsialisti Veiko Kiige.
Armupettuste ohvriks on langenud nii mehi kui naisi ja väga erinevas vanuses.
  • Armupettuste ohvriks on langenud nii mehi kui naisi ja väga erinevas vanuses. Foto: Scanpix/ERR
Artikli lõppu on lisatud Mari näide armupettusega kaotatud 4000 eurost.
Armupettuse skeemi esimene pool on Veiko Kiige sõnul tavapärane. „Pettur kas võtab ise või satub ohver internetis või mõnes tutvumis- või suhtlusrakenduses kelmi otsa. Armupettuste eest ei ole keegi kaitstud, sest ohvrite seast leiab nii mehi kui naisi erinevas vanuses,“ tähendas Kiik.
„Kuigi petturid võivad suheldes rääkida meeldivat juttu ning jätta usaldusväärse mulje, jõuab varem või hiljem jutt ikka rahani. Selliseid skeeme on keerulisem läbi näha, sest ei ole ebatavaline, et suhtlus kestab pikemat aega, enne kui kelm hakkab raha küsima,” sõnas Kiik. Raha küsimiseks võivad petturid kasutada erinevaid põhjuseid ja ettekäändeid. Kiik toob klassikaliste stsenaariumitena välja näiteks rahalised raskused, soov kohtuda, kuid puuduvad rahalised vahendid, isiklikud võlad või laenu küsimine. Samuti võidakse proovida müüa kalli hinnaga väärtusetuid asju.
Luminori pettuste tõkestamise spetsialist tõi välja, et armupettuse juures on oluline tähele panna, et petturid rõhuvad üldjuhul ohvri empaatiavõimele, aitamise soovile ning püüavad tekitada olukorda, kus ohvris tekib kaastunne. Just asjaolu, et armupettusega tekitatakse tugevaid emotsioone ning antakse lootust uueks suhteks, teeb ohumärkide tähele panemise niivõrd keeruliseks.
Näide armupettuse kohta
Mari registreerus veebipõhise kohtinguteenuse kasutajaks ja temaga võttis ühendust Bob, kes väitis end olevat Iraagis teeniv USA ohvitser. Nad paistsid hästi läbi saavat, vahetasid tükk aega sõnumeid ja hakkasid lõpuks kavandama suvist ringsõitu Euroopas, kui Bob saab teenistusest vabaks, et Marile külla tulla. Bob ütles Marile, et ta kannab talle 5000 eurot, et katta nende reisikulu, saatis talle e-posti teel tehingu väljavõtte ja ütles, et raha jõuab temani väikese viivitusega, sest tema pank töötleb tehinguid aeglaselt. Järgmisel päeval palus Bob äkki Maril saata talle 4000 eurot, sest tal oli vaja laenata hädas sõbrale raha. Kuna ta juba tegi Marile ülekande, siis tal ei ole enam seda raha. Mari kandis talle raha ja ootas tema ülekannet, mis jäi aga tulemata. Mari võttis oma pangaga ühendust ja avastas, et Bobi antud väljavõte tehingust oli võltsitud. Pärast raha kaotamist ei kuulnud Mari Bobist enam kunagi.
Kuidas käituda, kuid oled internetis tutvunud kellegi uuega:
• Uute tutvuste sõlmimisel tasub olla ettevaatlik ning mitte kiirustada;
• Otsi lisainformatsiooni Googlest või muudest avalikest kanalitest;
• Kasuta search by image otsingut, saamaks teada, kas tema kasutatud pildid on ka mõnel teisel profiilil;
• Vaata põhjalikumalt uue tutvuse profiili (värskelt loodud profiilidesse tuleks suhtuda skeptiliselt);
• Kahtluse korral pea nõu sõprade või pereliikmetega;
• Väldi isikliku informatsiooni jagamist võõrastega, keda sa ei ole päriselus näinud;
• Ära saada raha kellelegi, keda sa pole päriselt kohanud;
Ära saada võõrastele endast pilte, videoid või muud materjali, mida võidakse kasutada sinu vastu väljapressimise eesmärgil. Juhul kui oled langenud pettuse ohvriks ja kaotanud selle tõttu raha, võta ühendust politsei ja oma pangaga.

Seotud lood

Uudised
  • 18.07.22, 10:01
Ettevaatust, levib palgakonto petuskeem
Levimas on palgakonto pettuse skeem, mille eesmärgiks on tööandja poolt välja makstav töötasu suunata petturite kontodele.
Kasulik
  • 28.07.22, 15:29
Ära lange lõksu, siin on 10 enamlevinud petuskeemi
Tänapäeval on võimalik oma rahast ilma jääda lausa mitmel erineval moel - petturid kiusavad oma ohvreid nii vahetus suhtluses kui ka internetis kavalalt lõksu meelitades. Möödunud aasta jooksul peteti Eesti inimestelt välja ligi 9 miljonit eurot.
Uudised
  • 07.07.21, 10:02
Uskumatud pettused riisusid eestlastelt mitu miljonit
Mängus koerad, pangatöötajad ja armukelmid
End pangatöötajatena esitlevad petturid muutuvad aina nahaalsemaks, ainuüksi selle aasta viie kuuga on välja petetud 2 miljonit eurot. Politsei- ja piirivalveameti majanduskuritegude büroo juht Leho Lauri sõnul on lausa absurdne, milliste skeemide ohvriteks inimesed langevad.
Kasulik
  • 20.05.21, 12:07
12 nõuannet, mis aitavad välismaalt autot ostes vältida petiste lõksu langemist
Välismaistelt veebilehtedelt autot ostes võib sattuda petturite ohvriks. Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti EL tarbija nõustamiskeskuse juhataja Kristina Tammaru jagab soovitusi, mis autot ostes vältida petiste lõksu langemist.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele