Käsmu kabeli legendid ja kindral von Dellingshauseni tegelik elu

Autor: Andres Pulver • 2. oktoober 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
1846. aastal Dellingshausenite matusekabeliks ehitatud hoone kohta liigub mitmeid legende.
Autor: Vikipeedia

Käsmu külas asub raudkivist kabel, millest räägitakse mitmeid legende. Kabeli suurus on 8x5 meetrit ja selle lasknud 1846. aastal ehitada Aaspere mõisnik Dellingshausen, kes oli Vene armees kindraliks ja võttis osa senati istungitest.

Tegelikult peaks kabel olema ehitatud parun Eduard Johann von Dellingshauseni mälestuseks, kes lahkus siit ilmast aasta varem.

Aga legendide juurde. Kabeli sisemus on täiesti tavaline, ent põranda alla oli rajatud umbes üheksa meetri sügavune koobas-hauakamber.

Nikolai I olla läinud ühel õhtul senati istungile ja öelnud enne lahkumist oma vennale, suurvürst Konstantinile, et ta süda on millegipärast raske ja et kui ta teatud kellaks tagasi ei tule, siis tulgu Konstantin teda otsima.

Konstantin olnud harukordselt tugev mees ja tema käsivarred olnud küünarnukkideni punased, otsekui verre kastetud. Kui Nikolai I määratud ajaks senatist naasnud ei olnud, võttis Konstantin suure tammepuust nuia ja ruttas senatisse.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!